Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svetište Kraljice Jadrana spremno je dočekati tisuće hodočasnika

11.08.2016.

12:30

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Svetište Kraljice Jadrana, Majke Božje Trsatske i ove će godine, na proslavu svetkovine Velike Gospe - 15. kolovoza, hodočastiti tisuće vjernika iz Riječke nadbiskupije i susjednih biskupija. Blagdanska trodnevnica počinje u petak 12. kolovoza u 18 sati Marijanskom pobožnošću.

Velika Gospa je naziv za katolički blagdan kojim se slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, svake godine 15. kolovoza. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je 1950. godine papa Pio XII. Svetkovina Velike Gospe se slavi najčešće u Evropi i Južnoj Americi, a državni je blagdan u Hrvatskoj te još devetnaest zemalja.

U okviru trodnevnice, u kapeli Zavjetnih darova bit će otvorena izložba Ljubljanskog arhiva, zbirka fotografija slovenskih hodočasnika na Trsat iz 1933. godine. 

U nedjelju, 14. kolovoza, u perivoju Gospe Trsatske održat će se koncert popularne duhovne glazbe "Zdravo Kraljice, Majko milosrđa".

Promet: Povodom blagdana u ponedjeljak će, na području Trsata od 6 do 22 sata, vrijediti posebna regulacija prometa. Trsatom će smjeti voziti samo autobusi javnog gradskog prijevoza, službena i tehnička vozila interventnih službi te taxi vozila, a u perivoju će tijekom dana dežurati djelatnici Hitne medicinske službe. Na Trgu Viktora Bubnja ispred Dvorane mladosti održavat će se sajam, pa će već od nedjelje ujutro do ponedjeljka navečer biti reducirana parkirna mjesta. Autotrolejeve autobusne linije 2 i 8 do Trsata će voziti besplatno. Dvojka će voziti pojačano, dok će osmica voziti po voznom redu, a iskrcaj putnika obavljat će na Trgu Viktora Bubnja.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, prva misa bit će služena u 6 sati, slijede mise s početkom svakog punog sata te u 11:30. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak. Središnji događaj svetkovine, hodočasničku procesiju i euharistijsko slavlje u 18:30 predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije - Assunta, kod Kosog tornja, blagdan župe slave dan uoči Velike Gospe. Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. 

Uoči blagdana Velike Gospe, koju kao zaštitnicu slavi Grad Crikvenica, bit će održana Marijanska procesija sa svijećama uz nošenje svete slike Vele Gospoje. Kreće se u 21 sat ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, u kojoj će na sam blagdan Velike Gospe središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvoditi velečasni Mario Gerić.

Crkva na poseban način slavi Marijin blagdan, ističe gvardijan trsatskih franjevaca Antun Jesenović, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.