Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilišno Vijeće časti o putevima i stranputicama akademske čestitosti

17.10.2018.

15:17

Autor: Ivica Vrkić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Iako se u hrvatskoj javnosti najčešće govori o plagijatima, akademska čestitost podrazumijeva puno toga. Da bi se čast štitila, pravila moraju biti jasna, a Sveučilište u Rijeci revidiralo je etički kodeks i ima nove članove Vijeća časti.

Oni su predstavljeni na okruglom stolu o putevima i stranputicama akademske čestitosti, održanom u dvorani Akvarij u Kampusu na Trsatu. Riječ je o prvom u nizu razgovora o akademskoj čestitosti na riječkom sveučilištu, i jednom od događanja u okviru programa uz početak akademske godine u Rijeci.

Uz predstavljanje članova Vijeća časti, na okruglom stolu se govorilo i o pojmu akademske čestitosti te o tome kako izmjeriti plagiranje, a jedno od pitanja u raspravi bilo je: "Kad mjerimo - znamo li što mjerimo?".

Panelisti su predstavili i istraživanje fenomena plagiranja u akademskoj zajednici od 2002. godine do danas, kao i rezultate istraživanja o učestalosti plagijata provedenog 2012., a ispitanici su bili djelatnici Sveučilišta u Rijeci. Pitalo ih se jesu li počinili određeni oblik znanstvenog nepoštenja, između ostaloga i plagiranje, što je priznalo oko četiri posto ispitanika. 

Osim plagiranja, istraživalo se falsificiranje i fabriciranje podataka u istraživanjima, a tom je prilikom oko deset posto ispitanika priznalo falsificiranje podataka, dok je postotak onih koji su priznali fabriciranje isti kao i u slučaju plagiranja - četiri posto. 

Istraživanje je predstavila dr. sc. Vanja Pupovac s Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini MEDRi. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.