Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilište kroči prema "ligi prvaka"

22.11.2013.

14:07

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci želi ući među 500 najboljih u Europi te biti pokretač razvoja grada, rekao je rektor Pero Lučin predstavljajući monografiju objavljenu povodom 40. obljetnice modernog sveučilišta.

Koliko se truda ulaže u razvoj svih aktivnosti Sveučilišta u Rijeci, rektor ističe i činjenicom da ovih dana počinje nabava opreme vrijedne 19 milijuna eura, što financira Europska Unija. Dvije godine na tome je radio tim od 50 ljudi.

Riječko sveučilište već godinama igra u Europskoj ligi, a sve smo bliže cilju da uđemo u Ligu prvaka, govori slikovito rektor Pero Lučin o jednom od važnijih planova Sveučilišta u Rijeci. Do 2020. godine intenzivno će se jačati istraživanja, kako bismo se zaista smjestili među 500 najboljih sveučilišta u Europi, najavio je Lučin.

Dodao je da sveučilište treba i dalje biti pokretač razvoja grada, a talente treba tražiti među studentima. Sveučilište u Rijeci broji oko 20 tisuća ljudi, od toga oko dvije tisuće zaposlenika i 18 tisuća studenata.

Monografija kojom se obilježava 40 godina modernog Sveučilišta u Rijeci i 380 godina visokoga obrazovanja u našem gradu napravljena je po uzoru na one što ih izdaju suvremena europska sveučilišta. Uz povijesni pregled i biografije svih rektora, u monografiji su i podaci o svim sastavnicama sveučilišta te pogled u budućnost.

Ipak, monografija ima i jedan nedostatak - zadnje desetljeće riječkoga sveučilišta nije sustavno obrađeno, a u tom razdoblju uveden je bolonjski sustav, osnovano je nekoliko fakulteta i sveučilišni odjeli te izgrađen prvi dio kampusa na Trsatu, rekao je bivši rektor akademik Daniel Rukavina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.