Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilište u Rijeci: nastavljen štrajk nastavnog i nenastavnog osoblja

30.10.2019.

13:59

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Rijeci danas štrajka do 90 posto nenastavnog osoblja i 70 posto nastavnika i to bez obzira na članstvo u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja koji se prošloga tjedna pridružio štrajku prosvjetara.

Na riječkom Sveučilištu je 2 tisuće i 100 zaposlenih, njih 750 je nastavno osoblje, a ostali traže 6,11 posto veći koeficijent. Sindikat traži i korekciju za predavače na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama te za umjetničke suradnike, a nastavak cirkularnog štrajka najavljuje i u idućem tjednu, ne bude li zadovoljavajućeg dogovora s Vladom.

Stav je sindikata da je sada idealno vrijeme za senzibilizaciju javnosti na činjenicu da bi i plaće u znanosti i visokom obrazovanju trebale rasti kao i u sličnim zemljama. Također, vjeruju da će iduće godine, zbog ulaska u eurozonu, vjerojatno biti teško značajnije nadoknaditi razlike u plaćama, posebno neznanstvenom i nenastavnom osoblju. Komentira regionalna predsjednica Nezavisnog sindikata, prof. dr. Ines Mrakovčić Šutić - poslušajte:

Štrajk riječkog Sveučilišta, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.