Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilište u Rijeci: online ispiti te dio upisnog postupka

20.05.2020.

09:52

Autor: Tatjana Sandalj

Ovoga svibnja bio je neuobičajeno tih Dan Sveučilišta u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Ovoga svibnja bio je neuobičajeno tih Dan Sveučilišta u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Uoči vrućeg studentskog ljeta riječko Sveučilište ušlo je na svjetsku rang ljestvicu kao 705. među 800 najboljih. Uveli su neograničen broj rokova za ispite u ljetnom roku da bi i studentima i profesorima smanjili stres. Interes za upis na studij logopedije iskazalo je 600 maturanata.

Riječko sveučilište se od kraja travnja nalazi na svjetskom popisu najboljih sveučilišta "Round University Ranking – RUR" Clarivate Analyticsa. Od svih sveučilišta na svijetu, a samo Europa i SAD imaju više od 8.000 sveučilišta, na toj ljestvici ih je 829, a riječko je "ušlo" na 705. mjesto.

Ušli smo među četiri posto najboljih, naglasila je rektorica i konačno se primijeti da dobro radimo ono što i trebamo raditi.

Pri ocjenjivanju sveučilišta mjeri se 20 indikatora u četiri područja: nastava, istraživanje, internacionalna raznolikost i financijska održivost. Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija istaknula je da su, što se tih kategorija tiče, bolje prošli u prve dvije navedene, a to je rezultat kontinuiranog razvoja znanstvene produkcije i unapređivanja nastave. 

Počeli su ispitni rokovi, a rektorica je potvrdila da i veći dio toga nastoje odraditi online. Termini nastavne godine nisu se mijenjali, ali su, da bi smanjili stres i studentima i nastavnicima, uveli neograničeni broj termina za ispite.

A dobro su odradili i prebacivanje nastave u virutalni prostor s početkom epidemije. Uspjeli su u 15 dana prebaciti cijelu nastavu bez velikih potresa, prve studentske ocjene bile su dobre, a sada čekaju rezultate i druge ankete provedene na tu temu.

Na virtualnoj konferenciji Međunarodnog znanstvenog savjeta riječkog sveučilišta što je održana početkom svibnja dosta se govorilo o tome da dobra iskustva online nastave treba zadržati i u nastavnoj praksi poslije epidemije.

I što se upisa tiče prilagodili su se novim uvjetima iako ranije planirane termine nisu morali bitno mijenjati. Promjena je u tome što su za upise na studij engleskog jezika i psihologije odustali od dodatnih provjera znanja, a takve provjere na dentalnoj medicini i logopediji nastojat će odraditi online. 

Za samo 30 mjesta na novom studiju Logopedije interes za upis pokazalo je 600 maturanata, a taj broj ih je na sveučilištu ipak iznenadio. Za iduću akademsku godinu, od proljeća, rektorica je najavila pokretanje interdisciplinarnih Urbanih studija, a rekla je i da intenzivno rade na tome da pokrenu studij farmacije u Rijeci.

Prošle godine riječko svučilište iskoristilo je cijelu kvotu koju im nudi Ministarstvo znanosti za povrat hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, a to je sedam znanstvenika. Istome se rektorica Snježana Prijić Samaržija nada i ove godine, a više o svemu poslušajte u razgovoru za Tris:

Tris: Snježana Prijić Samaržija - Ušli smo među četiri posto najboljih, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.