Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilište u Rijeci u YUFE mreži za Europsko sveučilište

01.07.2019.

13:38

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: uniri.hr

Foto: uniri.hr

Foto: - / -

Sveučilište u Rijeci postalo je jedan od 14 partnera YUFE mreže Mladih sveučilišta za budućnost Europe. Tu je mrežu Europska komisija odabrala kao jednu od samo 17 mreža kojima je zadatak razvijati model Europskog sveučilišta.

Mlada sveučilišta za budućnost Europe, engleskog akronima YUFE, tijekom iduće tri godine uspostavit će temelje prvog modela Europskog sveučilišta. Bilo je vrlo važno ući u projekt već u testnoj fazi, a druga faza pokreće se ove godine. Više o YUFE mreži možete doznati ovdje

YUFE mreža uključuje sveučilišta, gradove i tvrtke. Puni partneri su Sveučilište u Maastrichtu (koordinator) – Nizozemska; Sveučilište Carlos III u Madridu – Španjolska; Sveučilište u Antwerpu – Belgija; Sveučilište u Bremenu – Njemačka; Sveučilište na Cipru – Cipar; Sveučilište Istočne Finske – Finska; Sveučilište u Essexu - Ujedinjeno Kraljevstvo; Sveučilište Tor Vergata u Rimu – Italija. Pridruženi partneri su Europski poduzetnici CMA-PME; Kiron otvoreno visoko obrazovanje; Sveučilište Nicolaus Copernicus u Torunu – Poljska; Adecco Grupa Francuska; Obrazovna usluga testiranja Global; Sveučilište u Rijeci – Hrvatska.

To je strateško partnerstvo mladih, istraživački intenzivnih sveučilišta iz niza europskih država, koji žele uspostaviti model visokog obrazovanja usmjerenog na studente, neelitnog, otvorenog i uključivog, prilagodljivog tržištu rada, u intenzivnom partnerstvu s lokalnim zajednicama.

Cilj je omogućiti studentima da svoj program studiranja sami stvore, koristeći sve što im nude partneri u projektu. Mreža će uvesti YUFE studentsku iskaznicu koja će vrijediti na svim sveučilištima koja su dio mreže. Službeni jezik bit će engleski, ali će studenti tijekom studija u drugim državama biti poticani da uče jezik države domaćina.

Kada uspješno završe studij, studenti će primiti europsku diplomu koja će biti prepoznata svugdje u Europi, a bilježit će akademski uspjeh studenata i trud uložen u mobilnost, učenje jezika, profesionalno usavršavanje, stručnu praksu te volontiranje u zajednici.

Što znači ovo partnerstvo za Sveučilište u Rijeci govori rektorica Snježana Prijić Samaržija:

Snježana Prijić Samaržija: YUFE partnerstvo znači budućnost Sveučilišta u Rijeci, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.