Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveučilište u Rijeci: za jesenski rok ostalo dvjestotinjak mjesta

18.07.2017.

11:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravo upisa na studijske programe visokih učilišta u akademskoj godini 2017./2018. ostvarilo je nešto više od 28 tisuća kandidata, a najveći je interes bio za programe u polju javnoga zdravstva i zdravstvene zaštite, izvijestila je u utorak Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Konačne rang-liste objavljene su u ponedjeljak na mrežnim stranicama www.postani-student.hr. Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda AZVO, u ljetnom upisnom roku na rang-listama bilo je 31.685 kandidata, a pravo upisa ostvario je 28.331 kandidat.

Kandidati koji se u ljetnom roku nisu uspjeli upisati na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Na Sveučilištuu Zagrebu ima još 1.473 slobodna mjesta, na Sveučilištu u Splitu 367, a na Sveučilištu u Rijeci 225 mjesta.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, izuzevši studijske programe s kvotom 10 i manjom, najpoželjniji studijski programi su Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Slijede stručni studij Izobrazba trenera - Fitnes na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stručni studij Kriminalistike na Visokoj policijskoj školi te studij Sestrinstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

Gledajući znanstvena polja, prema omjeru prvih prioriteta i kvote, najveći je interes za polje javnoga zdravstva i zdravstvene zaštita, slijede psihologija, kliničke medicinske znanosti, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti i temeljne medicinske znanosti, ističe se u priopćenju.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku počet će 24. srpnja i trajat će do 19. rujna 2017. godine ili do roka koji odredi visoko učilište, a konačne rang-liste za upis u jesenskom roku bit će objavljene 19. rujna.
Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr, navodi AZVO.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.