Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svi sveti: blagdan kada se sjećamo onih koji više nisu s nama

01.11.2018.

07:03

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Svi sveti, ili na latinskome Sollemnitas Omnium Sanctorum, svetkovina je u rimokatoličkoj Crkvi koja se obilježava prvoga dana mjeseca studenoga, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. U Republici Hrvatskoj taj je dan neradni.

Blagdan Svih svetih počeo se slaviti od 4. stoljeća, a prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, i to u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. - 741.) premjestio ga je na 1. studenoga, kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhainom, koji je označavao Novu godinu.

Na blagdan Svih svetih u Rijeci je dežurna ljekarna "Centar" na Rivi 18. Dežurne su opća i pedijatrijska ambulanta Doma zdravlja u Cambierijevoj 7 od 8 do 20 sati, a stomatološka ambulanta do 24 sata. Brodokomercovi dućani rade kao nedjeljom, dok su trgovine u Tower centru i ZTC-u zatvorene.

Na taj je dan u našim krajevima običaj da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih, ili Dušni dan, obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će danas misu u crkvi sv. Romualda i Svih svetih na Kozali u 15 sati. Nakon mise nadbiskup će kod središnjega križa predvoditi molitvu odrješenja za duše pokojnika. Mise na riječkim grobljima Drenova, Zamet i Trsat na rasporedu su u 15 sati.

Na blagdan Svih svetih u Rijeci tržnice neće raditi, ali će od 7 do 15 sati biti otvoreni kiosci za prodaju cvijeća na Glavnoj tržnici. Kakav je izbor cvijeća i svijeća na riječkoj placi, provjerio je Vladimir Jurić - poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.