Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svi za Milu: do sada prikupljeno gotovo 30 milijuna kuna, uplate još stižu!

01.04.2019.

15:14

Autor: Tajana Petrović Čemeljić, Iva Črnjar Ivančan

Dvogodišnja Mila već se godinu dana hrabro bori s teškom bolesti (Foto: obiteljski album)

Dvogodišnja Mila već se godinu dana hrabro bori s teškom bolesti (Foto: obiteljski album)

Foto: - / -

Za liječenje dvogodišnje Mile Rončević dosad je prikupljeno gotovo 30 milijuna kuna, a djevojčica s roditeljima u utorak putuje u SAD u Dječju bolnicu u Philadelphiji. "Desio se moment koji je promijenio svijest naroda, to se pretvorilo u nadnacionalni projekt", rekao je otac Marin Rončević.

Pozivamo sve da za pomoć maloj Mili uplate koliko mogu i žele na poseban račun koji je u tu svrhu otvorila Zaklada Nora Šitum: HR2423400091511004008. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je PBZGHR22X. Otac djevojčice Marin Rončević zamolio je javnost da više ne uplaćuje na njegov žiro-račun jer su sredstva, kako je napisao, "debelo premašena".

U ovom trenutku na kunskom računu je 22.940.381,93 kune, a na deviznom 57.645,25 eura, rekao je Marin Rončević, a treba pridodati još 3.538.400 kuna prikupljenih u Zakladi Nora Šitum.

"Cifra raste iz minute u minutu", rekla je Đana Atanasovski iz Zaklade na konferenciji za novinare koju su roditelji Mile Rončević održali danas u Zagrebu.

Nedugo nakon presice Marin Rončević je na svom Facebook profilu zamolio da se više ne uplaćuje na njegov žiro-račun jer je prikupljeno daleko više od očekivanog.

Večeras do 21 sat iz Dječje bolnice u Philadelphiji roditelji očekuju konačan protokol liječenja i spremni su već sutra sa svojom kćeri krenuti za SAD - let je rezerviran. Ukoliko ne bude moguće liječenje u Americi, postoji još jedna opcija u Švicarskoj, u kojoj pak za liječenje traže oko dva milijuna eura, najavljeno je na presici.

Eksperimentalno liječenje u Philadelphiji

Liječenje male Mile Rončević znatno je skuplje nego što se očekivalo: u telefonskom razgovoru njezinom ocu Marinu iz bolnice su rekli da je cijena Milina liječenja gotovo tri milijuna dolara, odnosno oko 18 milijuna kuna, a novac u cijelosti treba uplatiti odmah.

Toliki iznos roditelji nisu očekivali, a naročito to da bolnica ne prihvaća plaćanje u ratama. "Iako je liječenje eksperimentalno, u Americi se u kliničke studije besplatno mogu uključiti samo američki državljani, dok svi ostali plaćaju troškove terapije i istraživanja. Ovaj iznos za nas je, unatoč cijeloj našoj uloženoj imovini, pomoći brojnih ljudi, nažalost, nedostižan", rekao je otac Marin Rončević.

Koliko je novca prikupljeno za Milu, možete pratiti OVDJE.

Akciji prikupljanja pomoći za bolesnu djevojčicu priključile su se i mnoge poznate osobe, među ostalima i najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić, njegov kolega iz hrvatske reprezentacije Ivan Rakitić te Nogometni klub Rijeka.

Angažirao se i Ured predsjednice. "Radimo što god možemo, želim čuvati privatnost obitelji pa neću govoriti o detaljima. Moramo iznaći način, što se tiče financijske i stručne strane", rekla je predsjednica Kolinda Grabar -Kitarović. Dodala je da su financijski pomogli obitelji Rončević te da su u kontaktu s liječnicima specijalistima, no nije mogla potvrditi informaciju da bi malena djevojčica mogla već sljedeći tjedan u SAD. Pomoć je ponudio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KBC Rijeka: Mili pružamo sveobuhvatnu medicinsku skrb

Dvogodišnja Mila Rončević već se godinu dana bori s teškim tipom leukemije: dijagnoza je akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7. Nakon osnovne terapije prema europskim protokolima u riječkoj Dječjoj bolnici, bolest se vratila, a rani povratak AML-a i refraktorna leukemija, koju ima Mila, u ovome trenutku su u Europi neizlječive.

KBC Rijeka pruža maloj pacijentici pravodobnu i sveobuhvatnu medicinsku skrb sukladno europskim smjernicama za liječenje pedijatrijskih leukemija, priopćili su iz riječke bolnice. Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka, zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije, od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju, konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu. Učinjeno je pretraživanje Svjetskoga registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pronađena tri potencijalna darivatelja iz SAD-a, Italije i Njemačke. Trenutno je hrvatski registar u kontaktu s američkim registrom radi potvrdnih testova. Regulatorni okviri nam priječe iznošenje detaljnijih informacija vezanih uz liječenje, a sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, javili su iz KBC-a Rijeka.

Svjetski lider u liječenju ove bolesti i presađivanju koštane srži s ovakvom dijagnozom i stanjem pacijenta je prof. Richard Aplenc iz The Children's Hospital of Philadelphia, koji koristi revolucionarne metode i potpuno novi pristup liječenju akutnih leukemija. Trenutno se liječenje akutne refraktorne AML leukemije, koju ima Mila, istražuje u Philadelphiji s vrlo povoljnim i obećavajućim rezultatima, a rezultati izliječenja su 60 posto.

Profesora Aplenca je, kao svjetskog autoriteta, preporučila pročelnica riječke dječje hematoonkologije prof. Jelena Roganović, i sama ugledna europska hematoonkologinja, koja prema obvezujućim europskim protokolima vodi liječenje male Mile godinu dana.

Gotovo 30 dokumenata već je poslano u bolnicu u Philadelphiji. Iz Philadelphije su potvrdili valjanost dokumenata i mogućnost izliječenja (na kojega pristaju).

"Kako je svaki dan presudan, mi smo paralelno pokrenuli humanitarnu akciju za prikupljanje novca jer prodaja dviju nekretnina koju realiziramo nije dovoljna", poručuju iz obitelji Rončević. Naša je molba da u okviru vaših mogućnosti i želja, uz pomoć obitelji, prijatelja i partnera, na posebno otvoreni račun u Banci Kovanica u Rijeci, uplatom pomognete izlječenje naše male Mile", stoji u otvorenome pismu koje je obitelj uputila javnosti.

Molimo sve da ovaj tekst proslijede i na adrese onih za koje bi možda mogli sudjelovati u pomoći. Uplate mogu obaviti fizičke i pravne osobe, uz obavezan upis razloga uplate. Pravnim osobama se pomoć do dva posto ukupnog prihoda priznaje kao trošak.

U privitku je sažeti medicinski izvještaj važan za razumijevanje bolesti male Mile, koji je, uz sve ostale dokumente i analize, upućen u Children´s Hospital of Philadelphia, snimka današnje konferencije za medije, kao i razgovor s majkom malene Mile Sanjom Rončević snimljen na početku humanitarne akcije - poslušajte:

Konferencija za javnost roditelja Mile Rončević, pripremila Neva Funčić

Sanja Rončević, majka malene Mile, pripremio Josip Krmpotić

Predsjednica o pomoći za Milu, pripremio Mario Krstanović

Bandić: Donacija za Milu, pripremio Boris Bogić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.