Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svibanj je mjesec kastracije pasa i mačaka

03.05.2022.

11:43

Autor: Radio Rijeka

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci

Foto: Pixsell / Pixsell

Veterinari diljem Hrvatske pozivaju skrbnike pasa i mačaka da dogovore termin u svibnju.


Udruga Prijatelji životinja poziva sve skrbnike životinja da se odazovu velikoj akciji kastracije pasa i mačaka koja se održava u svibnju.


Više od 60 veterinara diljem Hrvatske pozivaju građane da im se jave i dogovore termin za ovu rutinsku, ali važnu operaciju koja pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca.


Cilj mjeseca kastracije pasa i mačaka u svibnju je i skretanje pozornosti na povezanost nekontroliranog razmnožavanja životinja i njihovog napuštanja.


Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihovog napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak njihovog zbrinjavanja iznimno velik.


Hrvatska prema ostalim zemljama u Europi loše stoji po pitanju broja obavljenih kastracija, a to se odražava velikim brojem neželjenih pasa i mačaka.

Prema Zakonu o zaštiti životinja obvezna je kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca koja se kod pasa i mačaka najbolje provodi upravo kastracijom.


Kastracijom se direktno pomaže životinjama te se njome mogu se spriječiti određene bolesti, posebno u starosti.


Istraživanja pokazuju da kastrirane životinje imaju manju šansu obolijevanja od različitih vrsti tumora, upale maternice i lažne trudnoće. Ujedno se sprječava psihička patnja životinje, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće zbog nerealiziranog spolnog nagona.


Više o mjesecu kastracije pasa i mačaka u svibnju te rastući popis veterinara koji sudjeluju u akciji mogu se pronaći ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.