Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svibanjska susnježica - vozite oprezno!

15.05.2019.

09:03

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Gorskom kotaru od jutros, uz susnježicu, pada slab do umjeren snijeg, koji se u najvišim predjelima zadržavao na tlu, a promet i danas usporava jak vjetar. Zbog mjestimično olujnih udara bure, brzine do 90 kilometara na sat, autocesta je između Kikovice i Delnica otvorena samo za osobna vozila.

Nije čest slučaj, no u ponedjeljak i utorak ipak se dogodilo da je orkanski vjetar u svibnju bio uzrok potpunom zatvaranju autoceste od zaleđa Rijeke do Delnica.Sredina je svibnja, a hirovito vrijeme u Gorskom kotaru i u utorak je dijelom imalo obilježja s kakvima se vozači uglavnom suočavaju tijekom zime.

Nakon vrlo kišovite nedjelje i početka tjedna, sinoć i jutros su udari vjetra potpuno onemogućili odvijanje prometa autocestom Rijeka–Zagreb između Kikovice  i Delnica. Da je prvi dio dana bio doista buran potvrdio je viši suradnik samostalnog odjela za promet Autoceste Rijeka-Zagreb Saša Jurašić istaknuvši da su sinoć na vijaduktu Hreljin zabilježili udare bure od 158 kilometara na sat. 

Do trenutka otvaranja dionice Kikovica–Delnice za osobna vozila ispred naplate autoceste u Delnicama kolone su jutros dosezale i do dva kilometra, a to je, tvrdi Jurašić, uobičajeno vrijeme putovanja produljilo za tridesetak minuta.

Nakon slabljenja bure i djelomičnog ukidanja zabrana gužve su počele jenjavati, no Jurašić i dalje savjetuje oprez jer su temperature niske. Sredinom dana kreću se između dva i pet stupnjeva celzijevih iznad ništice pa djelatnici Autoceste preventivno posipavaju kolnik.

Dakle, u Autocesti Rijeka-Zagreb povremeno funkcioniraju kao da razdoblje pripravnosti zimske službe još uvijek traje. I to s razlogom - u utorak je u Gorskom kotaru, osim kiše, bilo i povremene susnježice. Poslušajte:

Svibanjska susnježica - vozite oprezno!, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.