Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:58 / 02.06.2019.

Autor: Nenad Lučić

Švicarska darovnica za razvoj vodoopskrbnog sustava Gorskog kotara

Ulaganja u objekte vodoopskrbe i vodozaštite Gorskog kotara, potaknuta švicarskom darovnicom, nude velike razvojne mogućnosti, ali i nameću brojne izazove (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Ulaganja u objekte vodoopskrbe i vodozaštite Gorskog kotara, potaknuta švicarskom darovnicom, nude velike razvojne mogućnosti, ali i nameću brojne izazove (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Od ukupno planiranih 192 milijuna kuna aktualnih ulaganja u vodoopskrbu i vodozaštitu Gorskog kotara, 85 posto toga iznosa, odnosno 177 milijuna, osigurano je darovnicom Vlade Švicarske Konfederacije. Neki su poslovi već započeli.

No ishod nedavnih natječaja, vezanih uz nastavak radova, te bojazan dijela goranskih općina da neće moći osigurati desetpostotni udio u sufinanciranju projekata pokazuju da švicarska darovnica, osim razvojnih mogućnosti, otvara i brojne izazove. 

Velik izazov za sve sudionike uključene u projekt švicarske darovnice iznjedrio je nedavni natječaj za nastavak radova, jer su ponuđene cijene zainteresiranih izvođača, podsjeća generalni direktor „Hrvatskih voda“ Zoran Đuroković, bile dvostruko veće od procijenjenih.

"Zbog porasta cijene građevinskih radova te su procijenjene vrijednosti bile premale. Morali smo krenuti u novi natječajni postupak, napraviti nove troškovnike i pokušati ih racionalizirati, kako bismo dobili ponude, koje bi približno odgovarale stvarnim vrijednostima. Trebat će nadoknaditi dio novca, u odnosu na iznos, dobiven švicarskom darovnicom, a to ćemo učiniti sredstvima Vlade Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskih voda", rekao je Đuroković.  

S rastom građevinskih troškova, raste i zabrinuotost lokalnih samouprava Gorskog kotara koje su desetpostotnim sufinanciranjem uključene u projekte švicarske darovnice. O njihovim te izazovima koje očekuju „Hrvatske vode“ generalni direktor Đuroković kaže: "Moram reći da smo potpisali ugovore, kojima su jasno definirani ugovorni odnosi svih partnera. „Hrvatske vode“ su planirale osigurati 18 – 19, a vrlo je izgledno da će biti potrebno naći 50 – 60 milijuna kuna, kako provedba projekta ni u kom slučaju ne bi bila dovedena u pitanje. Uvjeren sam da će i lokalne samouprave Gorskog kotara pronaći način kako se organizirati, jer bila bi velika šteta izgubiti takvu mogućnost sufinanciranja."    

Dvojbe nema oko toga kako je švicarska darovnica jedinstvena prilika da se u relativno kratkom razdoblju riješe neki gorući problemi gospodarenja vodnim resursima Gorskog kotara. 

Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.