Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetovanje s građanima: Akcijski plan upravljanja bukom u Rijeci

05.10.2017.

20:51

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na internetskom portalu Grada Rijeke dostupan je Akcijski plan upravljanja bukom, a na stranici E-konzultacija o tom planu mogu se izjasniti i građani. Prema Akcijskom planu u Rijeci će se provoditi mjere zaštite od buke.

Građani mogu proučiti Akacijski plan, predložiti još neke lokacije ili dodatna i drugačija rješenja smanjivanja buke. Objavljena je i anketa s nizom drugih pitanja koja su vezana uz doživljaj buke u gradu.

E-konzultacije ostaju otvorene do 4. studenog, a istovremeno je omogućen i javni uvid u Stratešku kartu buke, u prostorijama Grada Rijeke na Titovom trgu 3, radnim danom od 8 do 15 sati. 

Buka u okolišu je štetan zvuk u vanjskom prostoru izazvan ljudskom aktivnošću. Karta buke je dokument koji prikazuje podatke o postojećem ili predviđenom stanju buke, a akcijski planovi predviđaju upravljanje bukom okoliša i njezinim štetnim učincima. Planovi uključuju mjere zaštite, odnosno scenarije prema kojima će se na određenom području smanjivati prevelika buka.

Svi gradovi koji imaju preko 100.000 stanovnika obavezni su izraditi Strateške karte buke namijenjene ocjenjivanju izloženosti stanovništva buci iz različitih izvora i Akcijske planove upravljanja bukom namijenjene planiranju zaštite od buke.

Javno izlaganje o strateškoj karti buke i scenarijima upravljanja bukom bit će održano 19. listopada, u 18:30 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Analizom izloženosti riječkog stanovništva buci, Akcijskim planom su predložena 54 područja na kojima će se upravljati bukom s ciljem njenog smanjenja. Za svako je izdvojeno područje pripremljen scenarij snižavanja i/ili upravljanja bukom. 

Kako je dominantan izvor buke u Rijeci cestovni promet, tako su planom najčešće predviđeni zamjena normalne kolničke konstrukcije tihom te zabrane i ograničenja prometa teških vozila. 

Osim na stranici e-konzultacija, građani svoja mišljenja mogu ispisati i na lokaciji javnog uvida i lokaciji javnog izlaganja ili poslati poštom - najkasnije do 4. studenog. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.