Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan Alzheimerove bolesti: u PGŽ više od tri tisuće oboljelih

20.09.2017.

13:25

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan 21. rujna obilježava se kao Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Riječ je o bolesti koja predstavlja pandemiju današnjice. Od te bolesti, ali i drugih oblika demencije, u svijetu boluje 24 milijuna ljudi.

Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba; svakih sedam sekundi jedna nova osoba u svijetu oboli od Alzheimerove bolesti! Procjene su da će do 2050. godine u svijetu biti sto milijuna dementnih osoba, a demenciju najčešće uzrokuje Alzheimerova bolest. U Hrvatskoj ima 80 tisuća oboljelih, a samo u Primorsko-goranskoj županiji 3550 osoba oboljelo je od Alzheimerove bolesti.

U povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti Klinika za neurologiju riječkoga KBC-a, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, organizira Dan otvorenih vrata. Građani mogu doći na drugi kat u zgradu klinike, gdje će od multidisciplinarnog tima moći dobiti savjete i edukativni materijal o ovoj najčećoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti. Od 13:30 sati u biblioteci Klinike za neurologiju predavanje o temi "Životni stil i Alzheimerova bolest" održat će prof. Ines Torić, mr. sc. Zoran Tomić i doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić

Dan otovorenih vrata Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka je na konferenciji za novinare najavila predstojnica klinike Vladimira Vuletić, koja je tom prigodom naglasila važnost ranog prepoznavanja simptoma i promjenu životnog stila:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.