Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan autizma: rušenjem barijera do pristupačnoga društva

03.04.2017.

14:32

Autor: Biserka Belić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Puštanjem plavih balona točno u podne na riječkome Korzu obilježen je Svjetski dan autizma s porukom "Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo". U Hrvatskoj živi oko 12 tisuća osoba s autizmom, a u proteklih 50 godina broj autističnih poremećaja veći je za čak 15 puta.

Takvom porukom želi se ukazati na nedostatak sustavne skrbi o osobama s autizmom, tim više što su autistični poremećaji kod djece u porastu, a uzrok nije poznat. Rijeci su trenutačno najpotrebniji multidisciplinarni dijagnostički liječnički timovi, razvoj usluge rane intervencije koja je roditeljima vrlo važna i potrebna te skrb o osobama starijima od 21 godine, što se provodi u stambenim zajednicama, zasad samo u Zagrebu.

Najavljen je i dobrotvorni koncert u nedjelju 9. travnja, što će se održati na Korzu s početkom u 17 sati. Nastupit će Urban, djeca s autizmom i gosti, među kojima su Šajeta i Let 3. Rijeka se u obilježavanje Svjetskoga dana autizma uključila sinoć, plavim svjetlom na Trsatskoj gradini, zgradi gradske uprave na Korzu, HNK-u Ivana pl. Zajca i dizalicama na Molo longu.

S Lidijom Penko, predsjednicom riječke Udruge za skrb autističnih osoba, koja je organizirala obilježavanje Svjetskoga dana autizma (2. travnja) u suradnji s Centrom za autizam Rijeka i Dječjim vrtićem Rijeka, razgovarala je Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.