Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan bez mesa: protjerajte mitove o bezmesnoj prehrani

20.03.2019.

12:04

Autor: Tatjana Sandalj

S jedne od ranijih akcija Prijatelja životinja na zagrebačkom središnjem trgu (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

S jedne od ranijih akcija Prijatelja životinja na zagrebačkom središnjem trgu (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

Foto: - / -

Ususret proljeću razmišljamo o promjeni životnih navika - s tom mišlju pokrenuto je, prije više od trideset godina, obilježavanje 20. ožujka kao Svjetskog dana bez mesa. Udruga Prijatelji životinja ovoga puta dan obilježava internet kampanjom nazvanom Mit out na Meatout!

Mit out na Meatout! ili Van s mitovima! na Dan bez mesa - uz prijedlog da bar na Svjetski dan bez mesa tu namirnicu u svojim obrocima zamijenite nečim drugim, Prijatelji životinja pozivaju i na proljetno pospremanje u mentalnom ormaru naslovljenom Mitovi.

Bez mesa ne mogu se zasititi; bez mesa obrok ne može biti ukusan; bez mesa obrosi su komplicirani; bez mesa ne mogu se baviti sportom... To su samo tri od jedanaest mitova koje su Prijatelji životinja na internetskoj stranici interpretirali vizualnim materijalom koji tvrdi upravo suprotno.

Dakle, veganska hrana može zasititi, iznimno je ukusna i ne oduzima energiju. Štoviše pomaže ostvarenju dobrih sportskih rezultata, tvrde Prijatelji životinja i prijatelji veganske prehrane. 

Ako jedan dan bez mesa nije dovoljan da biste procijenili možete li bez te namirnice, prihvatite, bez obveze, vege izazov koji možete pronaći ovdje. Tijekom trideset dana dobivat ćete informacije i recepate koji će olakšati život bez mesa.

O oslobađanju od mitova i osobnom veganskom iskustvu govori Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja, poslušajte:

Mit out na Meatout!, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.