Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan darivatelja krvi

14.06.2015.

10:37

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan darivatelja krvi.

Time se želi podignuti razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka te zahvaliti dobrovoljnim darivateljima. Svake godine u svijetu se prikupe 92 milijuna doza krvi. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupiti od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

I ove će turističke sezone potreba za krvi biti pojačana, no, na sreću, humanost nam je, gotovo u pravilu, jača strana.
Aktiv Dobrovoljnih darivatelja krvi Grada Rijeke ovih je dana u punom pogonu. Organiziraju se akcije, druže početnici i jubilarci, planira se još bolje sutra, a danas na Svjetski dan darivatelja svima čestitke.

Dobrovoljni darivatelji grada Rijeke i okolice i ovih su se dana, ususret svom danu, iskazali. Zato sadašnja ekipa želi puno mladih, a pojašnjavajući razloge zbog kojih još uvijek postoji strah od igle, prvi čovjek riječkog dijela humane priče, Ivo Vidotto, tvrdi da razlog je najčešće u glavi jer smatra se da 55% stanovništva moglo bi dati krv, no prema njihovim procjenama manje od 2% stanovnika daje krv, kad bi stigli do 5% učinili bi ogromnu stvar, to bi bio velik iskorak. 

Posebno smo ponosni što smo ove godine prvi put organizirali čak 250 maturanata, no mladi moraju pripaziti jer ima puno tetovaža, loših navika, pearcinga, raznih kontraindikacija, nakon tetovaže ne može se 6 mjeseci davati krv, a tetovaže su i rizične. Hepatitis C nastaje često nakon tetovaže, a to je trajna nemogućnost darivanja krvi, a i trajno narušeno je zdravlje, kaže Vidotto.

Svatko mora biti svjestan da je to veliki čin jer krv nema nikakvih nadomjestaka, a mi moramo godišnje 15 tisuća doza krvi za našu Rijeku samo osigurati, dodaje Vidotto.

I baš zato, baš danas, svim darivateljima i dobrim ljudima ono najviše i najljepše – hvala. Nikad se ne zna kome će i kada vaša krv trebati.

Poslušajte prilog Josipa Krmpotića:
 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.