Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan darivatelja krvi uz slogan "Darujte krv, očivajte život"

14.06.2021.

13:36

Autor: HRT - Radio Rijeka

Svjetski dan darivatelja krvi uz slogan "Darujte krv, očivajte život"

Svjetski dan darivatelja krvi uz slogan "Darujte krv, očivajte život"

Foto: - / -

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija.

Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Ove se godine Svjetski dan darivatelja krvi obilježava pod sloganom "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju. Poseban fokus je je na ulozi mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi čelnici jedinica lokalnih samouprava s područja Liburnije primit će u svojim uredima neke od dobrovoljnih darivatelja na druženju simbolično nazvanom "Kava kod gradonačelnika", a s ciljem promocije vrijednosti darivanja krvi u zajednici.

Svi oni koji će darivatelji krvi tek postati, mogu se javiti ili u Crveni križ ili na transfuziologiju riječkog KBC-a, pojašnjava predsjednik Savjeta darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto:

Ivo Vidotto - Svjetski dan darivatelja krvi, pripremila Lena Stojiljković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.