Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:36 / 14.06.2021.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Svjetski dan darivatelja krvi uz slogan "Darujte krv, očivajte život"

Svjetski dan darivatelja krvi uz slogan "Darujte krv, očivajte život"

Svjetski dan darivatelja krvi uz slogan "Darujte krv, očivajte život"

Foto: - / -

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija.

Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Ove se godine Svjetski dan darivatelja krvi obilježava pod sloganom "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju. Poseban fokus je je na ulozi mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi čelnici jedinica lokalnih samouprava s područja Liburnije primit će u svojim uredima neke od dobrovoljnih darivatelja na druženju simbolično nazvanom "Kava kod gradonačelnika", a s ciljem promocije vrijednosti darivanja krvi u zajednici.

Svi oni koji će darivatelji krvi tek postati, mogu se javiti ili u Crveni križ ili na transfuziologiju riječkog KBC-a, pojašnjava predsjednik Savjeta darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto:

Ivo Vidotto - Svjetski dan darivatelja krvi, pripremila Lena Stojiljković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.