Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan dijabetesa: tisuću novih slučajeva svakoga mjeseca

14.11.2016.

12:46

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan šećerne bolesti koju mnogi nazivaju i tihim ubojicom jer ne boli, pa je ljudi zanemaruju. Dan dijabetesa obilježava se i na riječkome Korzu, gdje su brojni građani mogli izmjeriti razinu šećera u krvi.

Svaki deseti građanin Rijeke koji je prišao štandu na Korzu, gdje je Udruga dijabetičara Mellitus organizirala mjerenje, nije znao da ima povišenu razinu šećera u krvi. Svi "slađi" od normale stoga su upućeni na pregled obiteljskome liječniku.

Šećernu bolest u svijetu ima svaka jedanaesta odrasla osoba. Posebno zabrinjava činjenica da sve više djece ima dijabetes tip 1, što znači doživotnu terapiju inzulinom. No ako se bolest rano otkrije, može se dobro kontrolirati ne samo inzulinom, već i dijetom i kretanjem, čuli smo i od Riječana koji su zastali uz štand i izmjerili visinu šećera u krvi. 

Od dijabetesa, takozvanoga tihog ubojice, u Hrvatskoj boluje više od 260 tisuća ljudi. Mjesečno se otkrije oko tisuću novooboljelih, među kojima je sve više mališana - ističe i predsjednica riječke udruge Mellitus Aleksandra Marović. Dodaje da povišen šećer dugoročno može izazvati razne zdravstvene komplikacije u prvome redu oštećenja na krvnim žilama oka i bubrega, ali dijabetičari češće imaju i srčani i moždani udar.

Liječnici stoga preporučuju pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a više o dijabetesu možete doznati i na današnjoj tribini što u gradskoj vijećnici počinje u 18 sati i na kojoj će govoriti prof. dr. sc. Dubravka Jurišić-Eržen s Medicinskoga fakulteta u Rijeci. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.