Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan glazbe: umrežimo se od 7 do 77

19.06.2017.

15:55

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavanje svjetskog dana glazbe i ljetnog solsticija, 21. lipnja, u Primorsko-goranskoj županiji počet će već u utorak 20. lipnja. Svjetski dan glazbe obilježava se pod motom "Umrežimo se glazbom od 7 do 77 godina".

Svjetski dan glazbe (fran. Fete de la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima te besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta. 

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Ove godine u Hrvatskoj će okupiti više od 700 izvođača u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Šibeniku... Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Hrvatska glazbena unija PGŽ organizira program uz moto "Male prijestolnice kulture PGŽ" - cilj je obići gradove i općine županije, domove te ustanove socijalne skrbi u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti s glazbenicima. 

Na Svjetski dan glazbe glazbenici besplatno nastupaju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora... Tajnica HGU Jadranka Čubrić rekla je da je ovo prva godina u kojoj su se županijskoj glazbenoj uniji počele javljati škole, mjesni odbori i pojedinci s pitanjem kako se uključiti. To znači, rekla je Čubrić, da je slogan "Umrežimo se glazbom od 7 do 77 godina" polučio uspjeh.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

"Ove godine smo u čast Europske prijestolnice kulture odabrali nekoliko atraktivnih, ali gotovo zapuštenih mjesta. U Rijeci ne idemo na ulice jer smo tu svakodnevno, ali pohodimo domove za potrebite i to ćemo nastaviti. Pridružilo nam se više od 100 glazbenika profesionalaca i amatera, a pomagale su i turističke zajednice gradova i općina, centri kulture, mjesni odbori", rekla je Čubrić.

U Rijeci obilježavanje Svjetskog dana glazbe počinje već u utorak 20. lipnja, u 23:50 sati, koncertom klape Luka na forumu tarsatičkog principija u starom gradu i nastavlja se cjelodnevnim programom u srijedu. U skloništu za napuštene životinje u Liču, Šajeta će održati prvi koncert na kojem će se moći "posvojiti publika". Na kraju će se svi okupiti na jazz brodu na kojem će nastupati svi sudionici 17. Liburnia jazz festivala.

Ljetni soilsticij i Svjetski dan glazbe Kostrena će obilježiti dvodnevnim međunarodnim glazbenim festivalom u čast pomorcima i moru. Uz domaće izvođače u glazbenom dijelu sudjeluju i gosti iz Japana, Italije , Škotske i Norveške, a koncerti počinju u utorak i srijedu u 21 sat na terasi Dajving centra. U neposrednoj blizini murala "Put mora" u utorak se možete upoznati s pričom Katarine Mažuran Jurešić o kostrenskim počivalištima, a od 19:30 tamo nastupaju operna solistica Vanja Zelčić i maestro Igor Vlajnić.

O Svjetskom danu glazbe i o riječkom programu za Leksikon Radio Rijeke govorile su članice Ženske klape Luka Tatjana Bon i Jagoda Lesica, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.