Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan kravate: u Mrkoplju izložba za temelj budućeg muzeja

18.10.2021.

15:09

Autor: Nenad Lučić

U sredini kravata stara 100 godina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

U sredini kravata stara 100 godina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

18. listopada je Svjetski dan kravate! Tim je povodom Općina Mrkopalj u Gorskom kotaru početkom rujna osmislila izložbu te uspjela dobiti i dizajnerski nacrt za vlastitu - mrkopaljsku kravatu, pa je stvoren dobar temelj za uređenje stalne zbirke najpoznatijeg odjevnog detalja i ukrasa u Hrvata.

Priču o dizajniranju mrkopaljske kravate, a možda i uređenju stalne izložbene zbirke s primjercima tog odjevnog ukrasa, potaknula je prije otprilike godinu i pol medijska vijest da se u Zagrebu ne može pronaći prostor za muzej kravata, kaže mještanka Žaklin Majetić.

Odmah je, kaže, u društvu svoje prijateljice Marine Fak pomislila: Ako ne može Zagreb, može Mrkopalj!

Dizajnerskog posla prihvatila se i Croata kravata te kao glavni motiv, osim općinskog grba, odabrala cvjetni uzorak preuzet s povijesno značajne povelje što ju je Mrkoplju dodijelila carica Marija Terezija.

Zamisao je oduševljeno prihvatila voditeljica Turističko informativnog centra u Mrkoplju Goranka Crnić Tuhtan, koja ističe da tijekom proteklih mjesec dana u izložbeni prostor nisu pristizali samo posjetitelji već i dodatni izlošci, a sa šezdesetak crteža najmlađi su Mrkopaljci ponudili svoja dizajnerska rješenja specifične mrkopaljske kravate.

Istovremeno broj izložaka je u Mrkoplju dosegnuo više od dvije stotine kravata, a najvrjednija je svakako ona čija se starost procjenjuje na više od jednog stoljeća, a potječe od goranskih iseljenika iz Amerike.

Kravatom se Hrvati ponose, no mnogi je još uvijek nisu naučili vezati, pa je organiziran i tečaj savladavanja te vještine na kojem se moglo saznati da postoji više od 160 dosad poznatih čvorova.

Najveći primjerak kravate, duge 15 metara i u bojama hrvatske trobojnice, mogao se vidjeti na mjesnom jarbolu u Mrkoplju, a ona je bila i inspiracija za izradu svečane torte.

Nakon svega, Mrkopaljci su odlučni u namjeri da njihovo mjesto čim prije dobije muzej ili makar odgovarajući prostor za smještaj zbirke kravata. Poslušajte više:

Svjetski dan kravate: u Mrkoplju bi rado udomili muzej kravate, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.