Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan ljekarnika: ljekarnik nije trgovac!

25.09.2016.

12:27

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na dan osnutka Međunarodne farmaceutske federacije 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici. Ovogodišnja tema je "Ljekarnici - Brinemo se o Vama".

Tema obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika ove godine želi ukazati na važnu ulogu ljekarnika u pružanju ljekarničke skrbi u zajednici, a posebno u malim, lokalnim sredinama gdje su ljekarne često jedina veza sa zdravstvenim sustavom.

Na ovoj internetskoj stranici uvijek možete provjeriti koja je trenutno ljekarna dežurna u Rijeci, a na ovom linku provjerite kako dr. Amir Muzur piše o tome zašto je teško odrediti kada je u Rijeci otvorena prva ljekarna.

U Hrvatskom farmaceutskom društvu naglašavaju da ljekarnici još uvijek nisu dovoljno prepoznati kao pružatelji zdravstvenih usluga, iako su lijekovi sastavni dio ljekarničke ekspertize i struke, a ljekarnik zdravstveni djelatnik ključan za odgovornu i racionalnu primjenu lijekova unutar zajednice i zdravstvenog sustava, uz partnerstvo sa zdravstvenim stručnjacima i pacijentima.

"U skladu sa strategijom Međunarodne farmaceutske federacije koja blisko surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te drugim međunarodnim udruženjima liječnika i ostalih zdravstvenih stručnjaka, želimo osnažiti poziciju i povećati doprinos farmacije u globalnom zdravlju kroz širenje pristupa najboljim ljekarničkim praksama, koje mogu poslužiti kao temelj za visokokvalitetna međunarodna znanstvena i stručna istraživanja farmaceutske prakse u okviru zdravstvene skrbi", ističu u HFD.

U povodu Svjetskog dana ljekarnika, 27. rujna organiziraju Prvi forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi te će na internet stranicama objaviti publikaciji u kojoj će biti izdvojene najbolje prakse u ljekarničkoj skrbi u Hrvatskoj, u javnom i  bolničkom ljekarništvu, koji su dali doprinos pravilnoj primjeni lijekova i ishodima liječenja, prevencije i praćenja bolesti, promicanja zdravlja itd.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.