Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan moždanog udara: provjerite svoj rizik u ponedjeljak na Korzu!

26.10.2018.

11:54

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Povodom Svjetskog dana moždanog udara, 29. listopada od 10 do 13 sati na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci, Klinika za neurologiju riječkog KBC-a organizira edukativna predavanja, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te izračun individualnog rizika od moždanog udara.

Simptomi moždanog udara jesu utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor. Može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara!

Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi se upozoriti javnost na čimbenike rizika za moždani udar te na važnost preventivnih aktivnosti i zdravog načina života. Predavanja će održati mr. sc. Adriana Prunk-Drmić ("Moždani udar – svaka minuta je važna"), dr. sc. David Bonifačić ("Moždani udar – hitno stanje"), mr. sc. Slavica Kovačić ("Mehanička trombektomija") i dr. Irena Dobrila-Turnšek ("Moždani udar – kako ga spriječiti").

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.