Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan Palčića - dan prijevremeno rođene djece!

17.11.2022.

13:54

Autor: Radio Rijeka

Dizalice na riječkom lukobranu i fontane na riječkom Jadranskom trgu osvijetljene ljubičastim

Dizalice na riječkom lukobranu i fontane na riječkom Jadranskom trgu osvijetljene ljubičastim

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U četvrtak, 17. studenog 2022. godine, na dan obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, riječke znamenitosti bit će osvijetljene ljubičastim svjetlom. Zgrada Turističke zajednice općine Kostrena  također će svijetliti ljubičasto, a Grad Crikvenica osvjetljava most kod Kaštela ljubičastom bojom, bojom senzibilnosti i posebnosti.

U svijetu se 1 od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2500 prijevremeno rođene djece svake godine kojoj je neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja uz stručnost i posvećenost visokoobrazovanog medicinskog osoblja. 


Posljedice prijevremenog porođaja mogu biti ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrtnosti kod kod djece mlađe od 1 godine te drugi uzrok u populaciji do 5 godina. 


Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću nedonoščad i njihovi roditelji i dalje je izuzetno niska, stoga se 17. studenoga diljem svijeta kao jedna od aktivnosti organizira i osvjetljavanje javnih zgrada i poznatih građevina ljubičastom bojom koja simbolizira temu prijevremeno rođene djece. 


Inicijator kampanje “Palčić gore” je Klub roditelja nedonošćadi “Palčići”.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.