Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan Roma: gorući problem je legalizacija romskih naselja

08.04.2015.

11:53

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Svjetski dan Roma, u čast prvoga Svjetskog kongresa Roma održanog 8. travnja 1971. u Londonu, na kojemu je ustanovljena romska zastava, himna i službeni jezik. U Rijeci će se Svjetski dan Roma obilježiti u 18 sati u Gradskoj vijećnici.

Prema popisu stanovništva, na području Primorsko-goranske županije živi oko 1100 pripadnika romske nacionalnosti, od čega 870 u Rijeci . Iako na našem području Romi žive više od 50 godina, nerijetko su diskriminirani i žive u neprimjerenim životnim uvjetima, a gorući problem je i dalje legalizacija romskih naselja.

U podne u Hrvatskom saboru počinje svečanost na kojoj se očekuju predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović te predsjednici Vlade i parlamenta Zoran Milanović i Josip Leko. U Hrvatskoj je oko 17 tisuća pripadnika te autohtone nacionalne manjine koja na ovom području živi već šest stoljeća.

Razjedinjenost romske manjine uvelike usporava njihov boljitak i društvenu uključenost, drži saborski zastupnik Veljko Kajtazi:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.