Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan šećerne bolesti: kad ste zadnji put izmjerili šećer u krvi?

14.11.2015.

14:46

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti, od koje u svijetu boluje gotovo 200 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj više od 250 tisuća. Procjenjuje se da je dijabetičara puno više budući da mnogi ni ne znaju da imaju šećernu bolest jer - ne boli, a komplikacije mogu biti fatalne.

Najčešći simptomi šećerne bolest su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, mršavljenje i opća slabost. Simptomi nisu izraženi, razvijaju se polagano, tako da bolest podmuklo "nagriza" organizam i dovodi  do komplikacija, kaže Adriana Modrušan, predsjednica riječke Udruge dijabetičara Mellitus. 

"Ljudi se dovoljno ne kontroliraju dok ne nastupe komplikacije - bolesti bubrega, očiju, infarkt miokarda, infarkt srca - to su neke od kroničnih komplikacija koje se razviju uslijed nekontroliranog dijabetesa", kaže Modrušan.

Kako bi upozorili na važnost kontrole i ranog otkrivanja povišenog šećera u krvi, članovi Udruge i studenti medicine danas su na riječkom Korzu od 9 do 12 sati izmjerili razinu šećera u krvi kod više od tri stotine građana. A kakvi su rezultati? 

"Ima ih s povišenim šećerom te u granicama normale, ima dijabetičara koji znaju da imaju tu bolest, a ima i novotkrivenih kojima je šećer jako povišen, a normalno je odprilike od 3,4 do 6,4", doznajemo od studentice medicine Janje Šušnjar.

Iako je lako izmjeriti šećer u krvi - samo malim ubodom u prst - mnogi to ne čine redovito, dok drugi ipak više paze na svoje zdravlje. Javlja Biserka Belić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.