Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan sindroma Down: različitim čarapama pokažimo solidarnost

21.03.2017.

12:26

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je osoba s Downovim sindromom - poremećajem zbog viška kromosoma, s kojim se rađa jedno od 650 djece. Sindrom ometa normalan razvoj djeteta jer stanice, umjesto 46, imaju 47 kromosoma - jedan je prekobrojan, i to 21., a uzrok nije poznat.

Djeca s Downovim sindromom trebaju posebnu skrb i metode učenja, za što se zalažu u riječkoj Udruzi za sindrom Down - Rijeka 21 i pokreću projekt "Vidimo se", doznajemo od voditeljice projekta Karoline Hauptfeld. "Krenuli bismo s osnivanjem zaklade u svrhu obrazovanja svih osoba s teškoćama u razvoju, educirali ljude koji bi potom obrazovali osobe s teškoćama u osnovim i srednjim školama, a imamo i program za visokoškolsko obrazovanje, do uključivanja u život i rad na sveučilišnom Kampusu", kaže Hauptfeld. 

"Osim teškoća u obrazovanju, djeca s tjelesnim i mentalnim teškoćama u razvoju imaju problema zbog nedostatka stručnih tretmana - logopeda, fizijatara, defektologa, a nedostaje i radna terapija. Veliki problem je zapošljavanje, kao i invalidnine koje oni gube ako se zaposle, iako se uspiju zaposliti uglavnom samo na pola radnog vremena", rekla nam je Karolina Hauptfeld.

Obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down počelo je u riječkoj čajani "Samovar" uz besplatan čaj za one koji su obuli različite čarape, a završit će u Kastvu u 17 sati otvorenjem izložbe fotografija Milice Czerny Urban "Tu sam". 

Projekt "Vidimo se", uz potporu Kreativnog kolektiva Kombinat, dobiva i svoj vizualni identitet i mrežnu stranicu, a kampanja započinje danas, 21. ožujka. U Udruzi pozivaju - vidimo se u školi, na igralištu, u kazalištu... A za početak, na današnjoj izložbi u Kastvu, gdje će nošenjem šarenih čarapa podršku projektu dati i učenici Osnovne škole "Milan Brozović" iz Kastva. Poslušajte Karolinu Hauptfeld:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.