Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:10 / 05.10.2018.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Svjetski dan učitelja: žalosna degradacija iznimno važne profesije

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. To je prigoda za isticanje važnosti obrazovanja te rada svih učitelja i nastavnika i njihovog utjecaja na razvoj društva.

U povodu Svjetskog dana učitelja, umirovljene djelatnike riječkih odgojno-obrazovnih institucija ugostio je u Salonu Grada Rijeke riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnica riječkog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

"Znamo koliko je u obrazovnom sustavu posao učitelja, profesora i odgajatelja odgovoran, ali istovremeno i lijep jer odgajate mlade generacije", rekao je Obersnel na početku susreta i dodao kako, nažalost, ova profesija nije vrednovana na adekvatan način kroz dugi niz godina. Umirovljenim djelatnicima podijeljene su zahvalnice, a susret je pjesmom uveličao i Vokalni sastav OŠ Podmurvice.

"Smatram da smo uvijek kao profesija degradirani, nekako smo uvijek ona niža klasa. Ja spadam u kategoriju odgajatelja, nastavnik sam predškolskog odgoja", kaže o svojoj profesiji jedna od novijih umirovljenica, odgajateljica i pedagog Karmen Hlača. "Na startu radnog vijeka nekako smo bili uvaženi, i čak i dobro plaćeni. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, to se sve više mijenja, tako da mislim da ta degradacija kontinuirano traje", rekla je naša sugovornica. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.