Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan voda - kako zaštititi podzemne riječke vode od zagađenja?

21.03.2022.

11:11

Autor: Ivan Ribarić

Riječka voda

Riječka voda

Foto: Ivan Ribarić / HRT - Radio Rijeka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vode na riječkom Korzu otvorena je izložba o važnosti očuvanja vodnog bogatstva za budućnost. Ovogodišnji naglasak je na podzemnim vodama te kako ih što bolje zaštititi od zagađenja.

Direktor KD Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini naglasio je kako je poljoprivredna djelatnost jedna od najvećih zagađivača podzemnih voda. S rastom broja stanovnika povećava se i potreba za hranom što dovodi do veće proizvodnje. Marochini ističe kako se čak 40 posto podzemnih voda koristi za navodnjavanje što dovodi do prirodnih zagađenja putem arsena, nitrata, pesticida i gnojiva te zagađenja koja uzrokuje čovjek.


Izložba na Korzu posvećena je upravo važnosti očuvanja vodnog bogatstva za budućnost, a građani će je moći razgledati od 18. do 28. ožujka. U sklopu izložbe Riječani će po prvi puta imati priliku poslušati nikad zabilježene zvukove riječke vode kroz audio-vizualni zapis „Riječka vodna simfonija“ umjetnika Ive Vičića, i to skeniranjem QR koda na prvom postamentu izložbe.

Andrej Marochini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.