Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan voda: u Rijeci obnovljena vodosprema Podvežica

21.03.2019.

19:02

Autor: Olivera Vinković, Hina

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Uoči Svjetskog dana voda 22. ožujka, u četvrtak je u Rijeci predstavljena obnovljena povijesna vodosprema Podvežica u kojoj se planira urediti tehnički muzej "Gorskog vodovoda Trsat-Sušak" s eksponatima vezanim uz vodotoke, perila, fontane i šterne.

"Voda za sve" bila je tema predavanja Kornelije Macek iz DHMZ-a, što ga je na prigodnoj svečanosti uz Svjetski dan voda i Svjetski meteorološki dan, održala u četvrtak u Zagrebu. Podsjetila je kako voda temeljno ljudsko pravo, no nije svima dostupna. "Cilj je osigurati dostupnost i održivo upravljanje vodom do 2030. godine. Pretpostavka je da bi do 2030. godine 700 milijuna ljudi širom svijeta moglo biti raseljeno zbog intenzivnog nedostatka vode", upozorila je Macek. Dodala je da, radi definiranja stanja i očuvanja vodnih resursa, DHMZ provodi mjerenja i motrenja površinskih podzemnih voda na temelju kojih se prate dugoročne promjene, što je posebno važno s obzirom na buduće klimatske projekcije.

Vodosprema Podvežica je treća obnovljena povijesna vodosprema u okviru projekta obnove objekata više od 100 godina starog sušačkog vodovoda. 

Obzirom da je ta vodosprema izvan funkcije predviđeno je da postane mali tehnički muzej koji će bit posvećen upravo sušačkom vodovodu, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Projekt obnove objekata sušačkoga vodovoda nastavit će se iduće godine uređenjem možda najljepše i najveće vodospreme, one na Vidikovcu, na Bulevardu, najavio je gradonačelnik dodavši da će se taj atraktivni prostor koristi za različita događanja, prije svega u kulturi.

Riječani i riječki prsten imaju apsolutno najkvalitetniju vodu zahvaljujući činjenici da je voda u krašu, podsjetio je direktor Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini

I danas Rijeka spada u gradove s najkvalitetnijom vodom no, postoje li gubici vode i u kolikom omjeru? Direktor Marochini podsjeća da Vodovod i kanalizacija isporučuje samo 13 milijuna kubika vode i tvrdi da je o gubicima nezahvalno govoriti.

U prvom desetljeću novoga stoljeća riječki vodovod isporučivao je 23 milijuna kubika vode, a gubici su bili dvadesetak posto. "Nitko nije imao tako male gubitke", tvrdi Marochini i dodaje da su sada ti postoci malo veći jer prodaju manje vode, a "i dalje svake godine smanjujemo te gubitke."

Poslušajte izjave Obersnela i Marochinija:

O obnovama sušačkih vodosprema, kvaliteti i gubicima riječkog Vodovoda, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.