Hrvatski radio

Radio Rijeka

13.800 kuglica za čišće more!

22.03.2022.

15:52

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Svjetski dan vode

Svjetski dan vode

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Vedrana Lisica Pavlović

Povodom Svjetskog dana voda i 138 godina osnutka vodovoda na Liburniji u Opatiji su učenici dvaju osnovnih škola - opatijske Rikard Katalinić Jeretov matuljske Andrije Mohorovičić, uz predstavnike liburnijskih gradova i općina u more bacili 13.800 kuglica s efektivnim mikroorganizmima koji štite i čiste more.

Svaka kuglica, veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama pročisti i dodatni oplemeni metar kvadratni morske površine.


U izradi su sudjelovali učenici matuljske i opatijske osnovne škole koji su pritom učili o važnosti čistoće mora ali i o važnosti štednje vode.


Kako su tekle pripreme, što će se dogoditi s kuglicama u moru, ali i kako svatko od nas može svakodnevno pripaziti na potrošnju vode za Radio Rijeku govore Lara Ugrin, Vito Tomaš i Rita Načinović iz 4b OŠ Andrije Mohorovičića.


U prilogu Vedrane Lisica Pavlović poslušajte ravnateljicu Astrid Masari, kao i ravnateljicu opatijske škole Milanu Međimurec, ali i Ervina Mraka direktora Liburnijskih voda i Nedjeljka Jovanović, direktora tvrtke Efektivni mikroorganizmi Rijeka:

Ekološka akcija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.