Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan zdravlja o dijabetesu: na Korzu mjerenje šećera i tlaka

07.04.2016.

09:03

Autor: Biserka Belić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvećen je šećernoj bolesti. Pod geslom "Pobijedimo dijabetes - da slatko ne postane gorko", u Rijeci će biti niz aktivnosti: na Korzu od 9 do 11 sati mjerenje tlaka i razine šećera u krvi te demonstriranje pružanja prve pomoći na lutkama.

Uz Svjetski dan zdravlja studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci, udruga FOSS MedRi, organiziraju devete Dane zdravlja. Od 18. do 22. travnja organizirat će akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, a ove godine prvi put organiziraju i tečaj osnovnog odražavanja života za studente nemedicinskih fakulteta. RiStart pohađat će 200 studenata, a tečajevi su važni jer najveći broj svjedoka iznenadnog srčanog udara ne reagira iz straha i neznanja. A čak četiri puta više pogođenih udarom preživjelo bi zahvaljujući ranoj intervenciji.

U 12 sati u zgradi Doma zdravlja bit će otkrivena spomen bista doktora prof. dr. Kajetana Blečića, začetnika zdravstvenog odgoja i primarne zdravstvene zaštite u Primorsko-goranskoj županiji. U 17 sati u Gradskoj vijećnici počinje tribina o šećernoj bolesti. Gost je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža koji će govoriti o održivosti našega zdravstvenog sustava s naglaskom na položaj liječnika. Čak 60 posto mladih liječnika u dobi do 40 godina aktivno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, ističe Goluža i zaključuje da ćemo tek za deset godina vidjeti stvarne posljedice sadašnjih odlazaka liječnika iz sustava.

Dijabetes uzrokuje niz vrlo ozbiljnih zdravstvenih komplikacija jer oštećuje krvne žile svih organa i organskih sustava. Primjerice, vodeći je uzročnik gangrenoznih amputacija i sljepoće u dobnoj skupini od 25 do 72 godine. U svijetu je 350 milijuna oboljelih, zbog čega godišnje umire milijun i 500 tisuća ljudi. 

U hrvatskom registru oboljelih od dijabetesa je više od 250 tisuća oboljelih, ali je procjena da je stvarno oboljelih odraslih 400 tisuća. Hrvatski zdravstveni sustav troši dvije milijarde kuna godišnje za liječenje posljedica dijabetesa. U Primorsko-goranskoj županiji novooboljelih je oko 14 tisuća na godinu, iako se dijebetes tipa 2 može spriječiti pravilnom prehranom, kretanjem i kontrolom tjelesne težine.

O šećernoj bolesti govori Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, o posljedicama odlaska liječnika iz hrvatskog zdravstvenog sustava predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, a o projektu RiStart studentica riječkog Medicinskog fakulteta Merljinda Ljušaj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.