Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski glazbenici s istarskom ljestvicom za krčki aerodrom

21.10.2015.

17:09

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krčka je zračna luka u svibnju dobila muzejski terminal, a uskoro će u njemu putnici slušati tradicionalnu istarsku ljestvicu u suvremenom ruhu. Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov", PGŽ i program "Unicult" riječkog Sveučilišta proveli su međunarodni natječaj i tražili autora ovog glazbenog uratka.

U suradnji s Music-tech festivalom inovacija u glazbi iz Londona natječaj je proslijeđen inozemnim autorima nakon čega se odazvalo više od stotinu glazbenika iz cijeloga svijeta. Na natječaj je stiglo 31 idejno rješenje, a izabrano je osam stranih glazbenih tema i sedam domaćih. Natječajna komisija koju čine ravnatelj Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" Darko Čargonja, muzikologinja Diana Grgurić te skladatelj i producent Andrej Baša sljedeći će tjedan preslušati pristigle glazbene uratke i odabrati autora čija će se obrada naše tradicionalne glazbe, točnije ambijentalna glazba s motivima istarske ljestvice, slušati na aerodromu.

Daniela Urem, voditeljica "Uniculta", rekla je da su se na natječaj prijavili svjetski priznati autori čija imena još ne mogu otkriti, no iznimno velikim interesom glazbenika jako su zadovoljni. Javili su se umjetnici čak i s Bliskog istoka i Malezije. Prezentacija ovoga projekta održat će se i u Briselu, 26. studenoga, u sklopu Kulturnog foruma. Strani će autori glazbeni sadržaj za aerodrom kreirati u suradnji s domaćim autorima.

Međunarodna suradnja na ovome projektu jača i kandidaturu Rijeke za europsku prijestolnicu kulture 2020., rečeno je danas na konferenciji za novinare. "Mi želimo pronaći rješenje kako nešto što je jedinstveno, kao što je naša bogata glazbena baština, prezentirati svijetu i svijet zainteresirati za ono po čemu smo mi drugačiji", naglasio je pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić"Ovo je potpuno inovativna stvar i malo je destinacija na svijetu brendirano po prometnoj infrastrukturi, a mi smo na tom putu. Možda nećemo nikada biti aerodrom koji će imati pet milijuna putnika, ali ćemo zato biti aerodrom koji će imati putnike koji će točno znati što je aerodrom na Krku i zašto je poseban. Voljeli bismo imati gosta koji će na krčki aerodrom doći zbog aerodroma", rekao je zamjenik župana Marko Boras MandićPoslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.