Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski je dan hepatitisa: Testirajte se, hepatitis ne čeka...

28.07.2022.

11:05

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Hepatitis, ilustracija

Hepatitis, ilustracija

Foto: Banul Hosen / Shutterstock

Ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana hepatitisa promovira se kroz kampanju "HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI" kroz koju se apelira na građane da se informiraju i besplatno testiraju.

Svjetski dan hepatitisa svake se godine u svijetu obilježava 28. srpnja, na dan koji je odabran u čast rođendana profesora B. S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitis B virusa. 


Besplatno i anonimno možete se testirati svaki četvrtak od 13 do 15 sati u prostoru udruge Hepatos Rijeka (Blaža Polića 2), a volontere udruge možete potražiti i ovog četvrtka na informativnom štandu ispred studentskog restorana INDEX.


Vjerovali ili ne, virusni hepatitisi zahvaćaju oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta i svatko može biti u riziku, a neke skupine izložene su većem riziku, rekla nam je Ana Martinez di Monte Muros, voditeljica ureda riječke udruge HEPATOS. 


Poslušajte cijeli razgovor:

Ana Martinez di Monte Muros u sklopu emisije Tris

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Tris

Tri aktualne teme tjedna, tri gosta i tri njihove glazbene želje. Budite uz Nevu Funčić svake srijede u 9:20 i doznajte što o najnovijim događajima kod nas i u svijetu misle njihovi akteri ili komentatori društvenih zbivanja!

Poslušajte u Slušaonici