Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski meteorološki dan - naučimo kako razumjeti oblake

23.03.2017.

11:53

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se obilježava Svjetski meteorološki dan. Svjetska meteorološka organizacija objavila je novi, dugoočekivani digitalizirani Međunarodni atlas oblaka - svjetski referentni priručnik za opažanje i identificiranje oblaka koji utječu na vremenske prilike, klimatski sustav i hidrološki ciklus.

Novi atlas spaja tradiciju 19. stoljeća s tehnologijom 21. stoljeća. Sadrži stotine fotografija koje su poslali meteorolozi, fotografi i zaljubljenici u oblake diljem svijeta. Razumijevanje oblaka tema je ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana.

"Ako želimo prognozirati vrijeme, moramo razumjeti oblake. Danas imamo jednu takvu situaciju - oblaci su na nebu, kao što su bili i jučer i pitanje je hoće li iz njih padati kiša ili neće. To znači razumjeti oblake. Da bismo bolje razumjeli oblake, moramo ih poznavati, a da bismo ih poznavali, potrebni su nam važni referentni priručnici koje izdaje Svjetska meteorološka organizacija. Upravo ove godine, nakon 30 godina, izlazi novi digitalizirani atlas oblaka u kojem je znatno više slika, namijenjen je za današnje doba, odnosno digitalnu generaciju, i preporuka je da se pogleda ta stranica Svjetske meteorološke organizacije posvećene novom atlasu oblaka u kojem se mogu pronaći brojne slike i interaktivno prepoznati dijelove oblaka i onda razumjeti što koji oblaci donose", kaže meteorolog Ivan Novak.

Pogledajte video i poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.