Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski stručnjaci u Opatiji o aktualnim problemima u pomorstvu

07.10.2015.

13:35

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji se danas održava godišnja Generalna skupština Međunarodne organizacije pomorskih sveučilišta svijeta. Više od stotinu predstavnika najznačajnijih svjetskih pomorskih sveučilišta razgovaralo je o napretku i trendovima u pomorstvu, ali i o problemima.

Domaćin skupštine, dekan riječkog Pomorskog fakulteta Serđo Kos, rekao je da je danas najbitnija kvaliteta jer je konkurencija u pomorstvu izrazito jaka. "Uživamo respektabilitet, naši diplomanti su komandanti i zapovjednici na najvećim kontejnerskim brodovima, LNG tankerima, pa sada i putničkim brodovima u čitavom svijetu. Moram spomenuti da je tržište nesmiljeno, konkurencija je strahovito jaka", ističe Kos.

Dodao je da je pomorsko obrazovanje u Hrvatskoj odlično, ali je studentima problem odraditi kadeturu. "Naime, kada diplomanti završe studij, moraju odraditi godinu dana na brodu. Vrlo je teško naći kompanije koje će ih ukrcati u svojstvu vježbenika stroja. To je tekući problem kod nas i u svijetu koji mi rješavamo ugovorima s najpoznatijim svjetskim kompanijama, no mjesto dobivaju samo najbolji studenti. Dakle, problem nije u potpunosti riješen u Republici Hrvatskoj i o tome bi ona morala voditi računa", zaključuje Kos.

Međunarodna organizacija pomorskih sveučilišta svijeta okuplja 56 institucija, a Pomorski fakultet Rijeka je član njenog Međunarodnog izvršnog odbora. Serđo Kos u razgovoru s Marijanom Smokvinom govori o aktualnim problemima u hrvatskom pomorstvu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.