Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Szent Istvan": međunarodna ronilačka ekspedicija

12.06.2017.

13:03

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ronioci hrvatske specijalne policije sudjeluju u međunarodnoj ronilačkoj ekspediciji Szent Istvan 2017., pregleda i snimanja austro-ugarskog vojnog broda "Szent Istvan" koji je potopljen 10. lipnja 2018. kod otoka Premuda, u lošinjskom akvatoriju.

"Szent Istvan" je jedini brod Austo-Ugarske monarhije koji je služio mađarskom dijelu monarhije. Počeli su ga graditi u Rijeci, ali je završen u Puli 1914., a potopljen je kod Premude 1918.

Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova RH, Međunarodna ronilačka ekspedicija Szent Istvan 2017. održava se do 17. lipnja u Ronilačkom centru MUP-a na Malom Lošinju. Cilj ekspedicije, koju organizira Hrvatski restauratorski zavod, je pregled i snimanje broda te čišćenje od ribarskih mreža i priprema za 100. obljetnicu potonuća broda.

Brod "Szent Istvan" nalazi se na dubini od 66 metara te je najveći ratni brod potopljen na Jadranu. Dug je 152,8 metra, a širok 27,9 metara. Glavno naoružanje na brodu su četiri topovske kule od po tri cijevi. 

Prije 20 godina ronioci hrvatske specijalne policije su ronili na vađenju slova imena broda, koja se kao i neki njegovi dijelovi, sada nalaze u Pomorskom muzeju u Puli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.