Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tableti u ograncima Gradske knjižnice

16.09.2013.

13:14

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ograncima Gradske knjižnice Rijeka na Zametu, Turniću i Drenovi od početka listopada korisnicima će biti dostupan po jedan iPad uređaj. Od početka ove godine iPadi su uvedeni u Narodnoj čitaonici na Korzu, a koriste ih uglavnom umirovljenici i nezaposleni.

Nova sezona redovitih programa                               U Gradskoj knjižnici Rijeka počinje nova sezona redovitih programskih aktivnosti za sve skupine korisnika. Od škole stripa do čitateljskih klubova, osmišljen je čitav niz programa o kojima se možete informirati u knjižnicama ili na web stranici gkr.hr

Poticanje čitanja, pa i na novim medijima, osnovni je cilj tog projekta. Drugi cilj je učiniti nove tehnologije dostupnima i onima koji ne mogu do njih drugačije nego u gradskoj knjižnici. Riječka gradska knjižnica još uvijek ne raspolaže s prostorom u kojem bi mogli otvoriti ozbiljan informatički odjel, ali su zato od siječnja u ponudu Narodne čitaonice na Korzu uveli devet tableta i sličnih uređaja.

Mahom su ih koristile osobe treće životne dobi, te nezaposleni koji na internetu traže oglase za posao i elektroničkom poštom šalju životopise. Pretpostavlja se da će za uređaje u ograncima biti zainteresirane sve skupine korisnika, a posebno najmlađi, pa su ih u knjižnici opremili osnovnom ponudom dostupnih besplatnih edukacijskih sadržaja.

Gradska knjižnica Rijeka organizirala je i besplatnu edukaciju za korištenje novih uređaja za osobe treće životne dobi, koju je završilo stotinjak korisnika. Knjižničari se nadaju da će veća potražnja stvoriti i bolju internetsku ponudu čitateljskog sadržaja na hrvatskom jeziku. Naime, PDV na elektroničku knjigu u nas je još uvijek 25%, pa izdavači od takvog oblika zaziru.

O projektu uvođenja tableta u ogranke Gradske knjižnice Rijeka na Zametu, Turniću i Drenovi više je saznala Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.