Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tajni sporazumi u najtransparentnijem gradu?

15.10.2015.

17:48

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnjoj konferenciji za novinare riječkog HDZ-a gradski vijećnik Hrvoje Burić, podijelio je novinarima presliku sporazuma koji je gradonačelnik Vojko Obersnel sklopio s bivšom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca Nadom Matošević.

"Gradonačelnik je u nedavnoj izjavi rekao da voli čiste račune i dosljednost, a iz ovog sporazuma vidljivo je da potpisuje tajne sporazume i isplaćuje tadašnjoj, sada bivšoj, intendantici 75 tisuća kuna te razliku u plaći za vrijeme od kad je podnijela ostavku, na apsolutno netransparentan i protuzakonit način. I sve to kako bi ugurao svog 'potrčka' Frljića prije isteka mandata intendantice", rekao je Burić.

"Taj tajni sporazum vjerojatno nije ni prvi ni zadnji koji je potpisan od strane gradonačelnika. Stoga ga pozivam da podastre sve te tajne sporazume javnosti. Grad je već izgubio spor i to će prouzročiti nove štete za proračun Grada Rijeke, samo da bi se ponovo pogodovalo Frljiću", zaključio je Burić. 

Predsjednik riječkoga HDZ-a Lucijan Vukelić osvrnuo se na reakcije i izjave pojedinih članova SDP-a nakon predizbornog skupa HDZ-a kojem je nazočio i predsjednik stranke Tomislav Karamarko, posebice na izjave Željka Jovanovića i Marka Borasa Mandića. "Izjava da će gospodin Karamarko paliti knjige krajnje je neprimjerena jer time aludira na fašizam i Kristalnu noć u gradu u kojem začeci antifašizma sežu u dvadesete godine prošlog stoljeća", izjavio je Vukelić. "A kad je već riječ o knjigama", rekao je Vukelić , "nek' se gospodin Jovanović prisjeti kako je u vrijeme dok je bio ministar knjige na recenziju i lekturu slao u Beograd."

Izjavu Marka Borasa Mandića da neće Primorce o hrvatstvu učiti oni iz Dalmatinske zagore, Vukelić smatra iznimno uvredljivom: "Rijeka je multikulturan grad u koji su ljudi došli iz raznih krajeva i ne smije ih se vrijeđati zbog porijekla. Pa i sam Boras Mandić došao je iz Senja", rekao je Vukelić. Osvrnuo se i na plakat koji je intendant postavio na pročelju HNK-a, nazivajući taj čin krajnje prizemnim. "To nema nikakve veze s kulturom i onime što takvo kazalište treba predstavljati", zaključuje Vukelić. Poslušajte Burićevu izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.