Hrvatski radio

Radio Rijeka

Talent koji vrijedno radi - šahovska prvakinja države Patricija Vujnović

15.09.2020.

14:22

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zahvaljujući djelovanju šahovskih škola u Gorskom kotaru je, tijekom proteklih desetljeća, stasalo niz darovitih igrača i igračica, a osvajanjem naslova državne seniorske prvakinje u šahu, ugodno iznenađenje nedavno održanog Prvenstva Hrvatske u Đurđevcu bila je Patricija Vujnović iz Vrbovskog.

O natjecateljskim uspjesima šahista iz Vrbovskog nemoguće je govoriti bez prisjećanja na dugogodišnjeg i danas, na žalost, pokojnog šahovskog pedagoga Željka Mitrovića. On je prije petnaestak godina vizionarski najavio, kako bi, među mnogobrojnim goranskim talentima, upravo Patricija Vujnović mogla osvajati vrijedne naslove.

Zbog jake konkurencije, njezin put do državnog naslova na završnom turniru nije bio nimalo lak. Status na rejting listi je, uoči natjecanja, nije je svrstavao među glavne favorite. Međutim, kada je sredinom turnira preuzela vodstvo na ljestvici, te prvi put u karijeri pobijedila jedinu hrvatsku velemajstoricu Mirjanu Medić, do kraja nije ispuštala stečenu bodovnu prednost.

Nakon remija s državnim prvakinjama iz prethodnih godina, Anom Berke i Kristinom Šarić, završni je rezultat doista impresivan - devet osvojenih bodova, s pet pobjeda i četiri remija, nakon čega je Patricija Vujnović na rejting listi napredovala za čak 31 bod!

Ništa manje nisu impresivni niti njezini rezultati u mlađim kategorijama, gdje je naslov državne kadetske prvakinje osvajala rekordnih sedam puta, a već ima i reprezentativno iskustvo s jedne šahovske Olimpijade.

Lijepa je priča o Patriciji Vujnović počela učenjem šaha uz djeda, te nastavljena uspjesima na školskim prvenstvima gdje je uočen njezin talent. Isprva ju je, kaže šahovska prvakinja, podjednako privlačila gimnastika, no nakon svega je prevladao interes za igru na 64 crno bijela polja, gdje je dosegnula kategoriju FIDE majstorice.

O statusu velemajstorice trenutno je, kaže, teško razmišljati, jer to zahtjeva nastupe na turnirima s inozemnom konkurencijom, a na njih je, posebno sada, zbog koronavirusa teško odlaziti.

Ipak, natjecateljskih i životnih izazova ne manjka, jer Patricija Vujnović sa svojim matičnim Šahovskim klubom Liburnija iz Rijeke uskoro kreće u utrku za naslov momčadske prvakinje države, istovremeno se educira i za šahovsku trenericu, a nedavno je diplomirala na fakultetu za poslovnu ekonomiju u turizmu. Poslušajte više:

Šahovska prvakinja države je iz Vrbovskog, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.