Hrvatski radio

Radio Rijeka

Talijanska unija ulaže velike napore da spasi "La Voce del Popolo"

04.05.2016.

15:38

Autor: Iva Pavletić Crnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smanjenje plaća od 25 posto kao i rezanje svih materijalnih prava zaposlenicima Edita samo su prve posljedice teške krize koja pogađa novinsko izdavačku kuću Edit iz Rijeke. Talijanska unija ulaže neizmjerne napore kako bi zaštitila Edit, rekla je predsjednica Sindikata novinara Edit-a Viviana Ban.

Nakon što su dotacije Ministarstva kulture prepolovljene, one Ureda za nacionalne manjine smanjene za 15 posto, a novci iz Italije blokirani iz tehničkih razloga, zaposlenici Edita i dnevnog lista na talijanskom jeziku "La Voce del Popolo" zabrinuti su za budućnost. Kako nam je u razgovoru istaknula predsjednica Sindikata novinara Edit-a Viviana Ban ipak mjesta za optimizam ima. Talijanska unija čini sve kako bi se problemi što prije riješili, a sredstva iz Italije, koja se očekuju do kraja godine, mogla bi olakšati situaciju.

Talijanska unija ulaže neizmjerne napore kako bi zaštitila Edit koji ima jedinstvenu važnost u očuvanju jezičnog i kulturnog identiteta talijanske autohtone nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Dijalog između Italije i Hrvatske te poštivanje bilateralnih sporazuma dviju zemalja put je kojim će se voditi najviša talijanska organizacija u Hrvatskoj i Sloveniji kako bi zaštitila zaposlenike Edita. Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul rekao nam je da je Edit prije svega obaveza Hrvatske, a tek onda Italije. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.