Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:27 / 19.10.2016.

Autor: Antonela Galić

Tamna strana stvarnosti: ovrhe nad djecom naša su stvarnost

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovrhe nad djecom, koliko god ružno i neprirodno zvučao taj naziv, naša su stvarnost. U prošloj su godini u Hrvatskoj pokrenute 43 ovrhe nad djecom, a 337 je sudskih odluka o oduzimanju djece. Iza tih crnih brojki kriju se bolne ljudske priče.

O traumatičnim iskustvima kada se roditelji rastaju i ne mogu dogovoriti skrbništvo nad maloljetnom djecom, o radu sudova, rupama u zakonu, pravomoćnim presudama koje se ne poštuju, nadležnosti Centara za socijalni rad - danas se govorilo u riječkome Centru za participaciju žena u društvenom životu i besplatnoj pravnoj pomoći, koji obilježava 11 godina uspješnog rada.

Tridesetdvogodišnja Riječanka koja je zbog obiteljskog nasilja 2013. godine s dvoje tada male djece napustila mjesto nedaleko od Novalje na otoku Pagu i smjestila se u Sigurnu kuću, ispričala nam je svoju tragičnu priču. 

Sudske presude, oduzimanje djece, prijetnje smrću, višemjesečno odvajanje od djece – danas sina sedmogodišnjaka i trogodišnje djevojčice - obilježile su njezin život u protekle tri godine. Sada živi s roditeljima u stanu u Rijeci i zaposlena je i dalje ustraje u borbi za svoju djecu koja joj pripadaju prema pravomoćnoj presudi. 

Otac ih je protupravno oduzeo. Iako imaju prebivalište kod majke u Rijeci, odveo ih je u mjesto pored Novalje na Pagu, a sina upisao u školu u kojoj je on tajnik. U međuvremenu je zatražio da se sudska odluka promijeni i da djeca žive s njim, što do konačnoga sudskog rješenja može potrajati još godinama. 

O svojim iskustvima i borbi u kojoj joj pomažu besplatna pravnica Jadranka Brozičević, voditeljica službe za besplatnu pravnu pomoć, te Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu, danas je ispričala priču novinarima, u nadi da će joj izlazak u javnost pomoći u rješavanju njezine tragične priče. Poslušajte:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.