Hrvatski radio

Radio Rijeka

TEA i REA: kako irska iskustva u uštedi energije primijeniti u Hrvatskoj?

13.02.2019.

12:22

Autor: Neva Funčić

Darko Jardas i Paul Kenny (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Darko Jardas i Paul Kenny (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Regionalna energetska agencija Kvarner domaćin je irskim kolegama iz pokrajine Tipperary. Tijekom trodnevnog boravka u Rijeci i na Krku, predstavnicima hrvatskih energetskih agencija prenijet će irska iskustva iz područja energetske učinkovitosti.

Tipperary Energy Agency - TEA - jedna je od najuspješnijih energetskih agencija u Europi. Djeluju više od 20 godina, no najbolje rezultate postigli su u posljednje tri. Direktor agencije Paul Kenny ističe da će do kraja ove godine samo u njihovoj pokrajini imati oko 300 superdomova - obiteljskih kuća koje će ostvariti 80 posto uštede energije.

"Zaista smo od siromašnih irskih kuća, kakve smo imali u prošlosti, stigli do modernih standarda i klimatski prijateljskih kuća budućnosti", rekao je Kenny te dodao da se prije samo nekoliko godina tome nije nadao. Irska je, kaže, bila zemlja ovisna o energiji ugljena, s velikom potrošnjom i gubicima. No, svijest stručnjaka mijenja svijest građana o potrebi učinkovitije potrošnje, a polako se mijenjaju i državne politike i poticaji, ističe.

Darko Jardas, direktor REA-e Kvarner, kaže kako u Europi postoji oko 350 energetskih agencija te kako uče jedni od drugih. Nakon današnjeg predstavljanja irskih iskustava, sutra će se u Rijeci radionici pridružiti i predstavnici ostalih hrvatskih agencija. U petak 15. veljače planiran je studijski posjet Krku, s ciljem razmjene ideja o razvoju pametnih energetski samodostatnih otoka.

REA Kvarner domaćin je šeste po redu ManageEnergy stručne misije, inicijative Europske komisije s ciljem povećanja investicija u održivu energiju u regijama i gradovima. Poslušajte što o suradnji kažu direktori agencija Paul Kenny i Darko Jardas:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.