Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tea Mičić Badurina kandidatkinja PGS-a na listi Amsterdamske koalicije

06.02.2019.

17:52

Autor: Hina

Tea Mičić Badurina (Foto: Pixsell)

Tea Mičić Badurina (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Važno je da i male stranke pokažu svoj koalicijski potencijal i da mogu sudjelovati na europskim izborima, rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić te izvijestio da će kandidatkinja PGS-a na listi Amsterdamske koalicije za izbore za Europski parlament biti Tea Mičić Badurina.

Vasilić je naveo kako je Mičić Badurina, 36-godišnja magistrica ekonomije, "pola svog života u politici". Dugogodišnja je članica PGS-a, riječka gradska vijećnica i bivša županijska vijećnica Skupštine Primorsko-goranske županije, sada na dužnosti zamjenice predsjednika PGS-a. Uz to, vrlo je aktivna u djelovanju građanskih udruga i inicijativa na polju ljudskih prava, dodao je Vasilić.

Amsterdamska koalicije trenutno je druga po snazi oporbena snaga u zemlji, rekao je Vasilić te naglasio da očekuju odličan rezultat na europskim izborima - a to znači najmanje dva osvojena zastupnička mjesta.

Tea Mičić Badurina ocijenila je da je centralizacija jedan od većih problema u Hrvatskoj i smatra kako je nastavlja provoditi i sadašnja vlada. Kao primjer je istaknula inzistiranje na plutajućem LNG terminalu kod Omišlja unatoč protivljenju lokalne i regionalne zajednice te odbijanje ukidanja naplate mostarine na Krčkom mostu.

"Ova vlada pokazuje nezainteresiranost prema ovoj županiji i djeluje protiv volje građana", rekla je Mičić Badurina. Decentralizacija je jedini uspješan model razvoja, ustvrdila je.    

Amsterdamska koalicija vidi Hrvatsku kao otvoreno i građansko društvo te je članicama koalicije zajednička nit vodilja zdrav razum, istaknula je Mičić Badurina. Na pitanje u kojem bi klubu zastupnika u Europskom parlamentu djelovala ako bude izabrana, navela je ALDE, Savez liberala i demokrata za Europu.

Na pitanje koje je mjesto na listi Amsterdamske koalicije predviđeno za PGS, Vasilić je kazao da to još nije utvrđeno, ali da na temelju dosadašnjih razgovora očekuju peto ili šesto mjesto. No to nije presudno, rekao je, zbog mogućnosti prolaska i putem preferencijalnih glasova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.