Hrvatski radio

Radio Rijeka

Teatro Fenice i dalje propada - koriste ga samo za reklame

01.02.2023.

12:23

Autor: Alen Čemeljić

Teatro Fenice danas (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Teatro Fenice danas (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ako ste proteklih dana prošli pored zgrade Teatra Fenice u središtu Rijeke i pomislili da su započeli radovi na obnovi zgrade u kojoj se nalazi najveća kazališna dvorana u Hrvatskoj prevarili ste se.

Teatro Fenice, izgradjen 1914. godine, i dalje je prepušten propadanju, a da na to ne reagiraju niti Grad Rijeka niti Ministarstvo kulture niti privatni vlasnik kojem je zgrada pripala nakon privatizacije Rijekakina u famoznoj pretvorbi vlasništva u Hrvatskoj nakon 1990. godine. 


Radovi koji se obavljaju na zgradi Teatra Fenice koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH samo su priprema scenografije za snimanje televizijske reklame. 


Teatro Fenice moglo je primiti dvije tisuće gledatelja i to je prvo veliko kazalište u Europi čija je nosiva konstrukcija građena od armiranog betona. 


U vrijeme socijalizma u zgradi je djelovalo znamenito Kino Partizan kao tadašnje najbolje riječko kino u kojem su se prikazivali najbolji filmovi, a nakon 1990. godine kino je preimenovano u Teatro Fenice i djelovalo je do 2005. godine. 


Nakon zatvaranja kina zgrada je prepuštena propadanju naočigled brojnih Riječana koji svakodnevno prolaze kraj nje na putu od Korza prema novoizgrađenim podzemnim garažama. 


Turistička zajednica Rijeke na svojim stranicama Visit Rijeka: Dobrodošli u Rijeku zgradu Teatra Fenice svrstava među riječke znamenitosti, međutim, ni dvadeset godina nakon zatvaranja kinodvorane nije poduzeta nikakva akcija da bi se kulturno dobro spasilo od propasti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.