Hrvatski radio

Radio Rijeka

Teatro Fenice treba zaštititi od propasti

21.01.2020.

13:48

Autor: Neva Funčić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: - / -

Odbor za kulturu Grada Rijeke potaknuti će žurno postupanje kako bi se zgrada Teatra Fenice zaštitila od propadanja, zaključak je današnje sjednice. Iako je secesijska zgrada u središtu Rijeke zaštićeno kulturno dobro, već je sedamnaest godina izvan funkcije i propada.

Prošle je godine bura srušila dio fasade, a vlasnik Rijekatekstil je osporio nalog konzervatora za hitnom obnovom. Stoga je drugi zaključak današnje sjednice Odbora za kulturu molba konzervatorima da Odboru dostave rješenje Ministarstva kulture kojim se u studenom prošle godine uvažava žalba Rijekatekstila i poništava rješenje Konzervatorskog odjela u Rijeci, kojim su nakon očevida polovicom prošle godine vlasniku naloženi popravci te zahtjev na napravi statičku analizu stanja konstrukcije zgrade.

Zašto u Europskoj prijestolnici kulture jedno zaštićeno kulturno dobro propada, a drugo, kompleks Benčića, se obnavlja u novi art-kvart? Zato što se nisu spojili vlasništvo, novac i interes. Ali tome ne mora biti tako.
Povijest bolesti je duga: Teatro Fenice izgrađen je 1914. kao multifunkcionalni teatar, sa dvije kazališne dvorane, velikom svečanom i varijetetskom profitabilnom u podzemlju. Kazalište je moglo primiti dvije tisuće gledatelja, a u drugoj polovici prošlog stoljeća tu je bilo najveće riječko kino i noćni bar. Pretvorba i privatizacija nije pomazila zgradu koja je proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.
Kino je zatvoreno, bar Opera propao, a tvrtka Rijeka kino, koja je bila vlasnik zgrade, likvidirana. Vlasništvo je preuzela majčinska tvrtka Rijekatekstil. 2012. je Rijeka kino ponudilo zgradu na otkup Gradu Rijeci, ali je gradsko vijeće ponudu odbilo. 
Vlasta Linić iz Odjela za kulturu kaže kako je vlasnik 2016. prijavio troškovnik od 6,7 milijuna kuna za obnovu pročelja, no nije uspio na natječaju za sredstva iz spomeničke rente. Denis Šulina iz Odjela za imovinu Grada Rijeke kaže kako je Grad formalno suvlasnik desetine zgrade, no riječ je o propustu da se promjena vlasništva upiše u zemljišne knjige. Sedam stanova koji su nekada bili u vlasništvu grada prodani su u privatno vlasništvo. Izvijestila je i kako je 2016. Gradu stigla nova ponuda za otkup zgrade za iznos od 2,6 milijuna eura, što je tada odbijeno. Nove službene ponude nema, no ona neslužbena kaže da bi vlasnik Rijekatekstil sada cijenu spustio na 1,5 milijuna eura, za što bi Grad vjerojatno bio zainteresiran, kaže Šulina.
Arhitektica Nana Palinić, koja je još 1991. radila elaborat koji je bio podloga za zaštitu kulturnog dobra, kaže kako je Građevinski fakultet 2015. iz sredstava znanstvenog projekta napravio 3D snimku stanja zgrade, kojoj danas treba hitna sanacija.
Zgrada nije stavljena van upotrebe jer nije utvrđena opasnost po živote ni konstruktivna nestabilnost. Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić najavljuje kako će utvrditi hitne mjere sanacije krovišta, fasade i prozora kako bi se zaustavilo propadanje. Ukoliko se vlasnik na to ogluši, moguće je imenovati skrbnika. Dugoročno, zgradu treba staviti u funkciju, jer ako ne živi, propada.
Poslušajte što su o Teatru Fenice na sjednici Odbora za kulturu rekli Nana Palinić, Zvonimir Peranić, Biserka Dumbović-Bilušić, Vlasta Linić i Denis Šulina:

Teatro Fenice treba zaštititi od propasti, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.