Hrvatski radio

Radio Rijeka

Temperaturni minusi u cijeloj županiji; u Delnicama novi snježni rekord!

27.02.2018.

08:24

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Nenad Lučić

Niske temperature i jaka bura zaledile rivu u Bakru (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Niske temperature i jaka bura zaledile rivu u Bakru (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Jutros se cijela Primorsko-goranska županija probudila u temperaturnim minusima, a sljedećih dana očekuje se vrhunac hladnog vala koji je zahvatio Hrvatsku i bit će još hladnije. Temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti do minus 15, pa i minus 20, osobito u srijedu.

Jutros je na Zavižanu zabilježeno -20, u Delnicama i Pargu -13, Rijeci -5, Crikvenici, Malinskoj i Opatiji -4, na Rabu -3, a Malom Lošinju -2 stupnja.

I danas će tijekom cijeloga dana biti izvanredno hladno, pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti osjetno ispod 0 °C. Osjet hladnoće dodatno će pojačavati još povremeno jaka bura i istočnjak.

U Gorskom kotaru je, uz oborine koje i dalje traju, na području Delnica jutros dosegnuta rekordna, službeno izmjerena visina snijega od 182 centimetra, što je sedam centimetara više od podatka zabilježenog 1984. godine. 

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Gorski kotar i Liku teče otežano, na riječkoj pruzi za promet je zatvorena dionica Lokve-Plase, a za promet je zatvorena i dionica Lepoglava-Golubovec, priopćili su iz Hrvatskih željeznica. Na relaciji Split-Zagreb putnike će prevoziti autobusi umjesto vlakova. Zbog velikih količina snijega i snježnih zapuha autobusi se neće zaustavljati u kolodvorima Perušić, Ličko Lešće, Vrhovine, Plaški, Josipdol i Oštarije, kažu u HŽ-u.

Osim debljine snježnog pokrivača ekstremno su niske i jutrošnje temperature od 13 celzijevih stupnjeva ispod ništice. Zbog olujnog vjetra autocestom od Delnica prema Rijeci smiju samo osobna vozila, niz autobusnih linija u Gorskom kotaru jutros nije prometovalo, a prvi autobusi na relaciji između Zagreba i Rijeke kasnili su oko 50 minuta.

Na željezničkoj pruzi Rijeka – Zagreb zatvorena je, prema jutrošnjim informacijama, dionica Lokve – Plase. Radi zapuha i opasnosti od lavina zatvorene su i neke od lokalnih goranskih cesta, a otežana cestovna prohodnost je razlog zbog kojeg u školama Gorskog kotara ni danas nema nastave.

Zbog zatvorene prometnice ŽC5110 Krmpote – Alan zbog sniježnih zapuha, ZZHM PGŽ je zatražio pomoć HGSS-a te je u tijeku je akcija hitnog transporta pacijenta na području Gornjih Krmpota, javlja Županijski centar 112.

U najsnježnijem gradu u Hrvatskoj, Delnicama, i dalje se nastavljaju aktivnosti čišćenje prometnica, kao i na području cijeloga Gorskog Kotara. Sve raspoložive snage HGSS stanice Delnice su na terenu, javlja Županijski centar 112.

Pomažu u mnogim aktivnostima: od prijevoza starijih osoba liječnicima, evakuacija osoba iz sela zatrpanih snijegom do čišćenja krovova objekata u kojem se nalaze jaslice i dječji vrtić. Zadaci su dodatno otežani snježnom mećavom i vrlo niskim temperaturama.

Na prometnicima i dalje poteškoće - stanje u prometu možete pratiti na stranicama HAK-a.

Za danas meteorolozi najavljuju promjenjivo ili pretežno oblačno, mjestimice sa slabim snijegom, više u prvom dijelu dana te u Gorskom kotaru i Lici, a u drugom dijelu noći postupno smanjenje naoblake. Puhat će umjerena do jaka, na udare mjestimice olujna, ujutro u Velebitskom kanalu i orkanska bura koja će tijekom dana slabjeti.

Najniža jutarnja temperatura zraka na Kvarneru i u Istri najniža jutarnja temperatura od -8 do -2 °C, a najviša dnevna od -5 do 0 °C. U Gorskom kotaru i Lici najniža jutarnja temperatura zraka od -16 do -11 °C, a najviša dnevna od -13 do -9 °C.       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.