Hrvatski radio

Radio Rijeka

Teresa Forcades u Rijeci: časna ljevičarka bori se za drugačiji svijet

11.05.2015.

07:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras u Art-kinu Croatia gostuje jedna od najpoznatijih europskih ljevičarki, časna sestra iz Barcelone, benediktinka Teresa Forcades.

Održat će predavanje o socijalnoj pravednosti i kršćanstvu u Europi danas, u sklopu niza rasprava o religiji i javnosti, pokrenutih na riječkome Filozofskom fakultetu. Teresa Forcades (48) odrasla je u ateističkoj obitelji, završila je studij medicine u Barceloni i New Yorku te doktorirala teologiju na Sveučilištu Harvard, a u 31. godini života se pridružila benediktinskome redu. Živi u svetištu Montserrat.

Poznata je po propitivanju kršćanstva, kritici kapitalizma i zalaganju za pravo na otcjepljenje Katalonije, kao i po svojim feminističkim stavovima. Zalaže se za pravo žena na zaređivanje za svećenice, za dekriminalizaciju pobačaja ako fetus nije zdrav, za prihvaćanje kontracepcije i homoseksualne ljubavi te razdvajanje crkve i države. 

Također aktivno sudjeluje u pokušajima iznalaženja pacifističkog načina za pravednije uređenje suvremenog društva. Njezino lanjsko gostovanje u Šibeniku na Festivalu alternative i ljevice FALIŠ izazvalo je kritike crkvenih struktura u Hrvatskoj. Smatraju je jednom od najkontroverznijih radikalnih ljevičara u Europi.  

Gostovanje Terese Forcades posljednje je u pod nazivom "Religija i javnost", čime taj niz zaokružuje svoje bavljenje odnosnom kršćanstva i društvenih pitanja poput nacionalizma, homoseksualnosti, pobačaja, vjerskog i sekularnog ekstremizma do društvenih problema.

Večerašnje predavanje i razgovor u Art-kinu Croatia bit će održani na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, no zbog velikog zanimanja publike potrebno je nabaviti besplatnu ulaznicu koje će na blagajni kina biti dostupne danas od 16 sati.

Intervju koji je Teresa Forcades lani u rujnu dala Hrvatskoj televiziji možete pogledati ovdje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.