Hrvatski radio

Radio Rijeka

Termoelektrana u Urinju do daljnjega ostaje konzervirana

28.07.2015.

13:21

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Budućnost Termoelektrane Rijeka je u suradnji s INA-om u Urinju jer nakon završetka modernizacije rafinerijskih pogona ona može ponovno biti u pogonu.

Dok se ne dovrši modernizacija INA-inih rafinerijskih pogona, kada bi joj Termoelektrana Rijeka počela isporučivati toplinsku energiju, TE Rijeka ostaje konzervirana i održavat će se u takvom stanju, dogovorili su na sastanku predstavnici Primorsko-goranske županije i HEP-a u Urinju. Sadašnjih 150 radnika neće dobiti otkaze.

Ova termelektrana će ostati u sustavu ako za nju bude potrebe, u slučaju ekstremnih suša, izlaska nuklearki iz sustava, rekao je predsjednik uprave HEP-a Perica Jukić. "Neće se dogoditi ništa što bi ugrozilo opstojnost ove lokacije, njenih ljudi koji ovdje rade... Danas se u Europi termoelektrane ne razgrađuju, osim onih koje su izuzetno stare i sa životnim vijekom prešle svoj vijek i sate rada", kaže Jukić.

Termoelektrana Rijeka nema budućnost dok radi na ovo gorivo - mazut. Jedina njezina moguća opcija je da INA, koja ima potrebu za njom, počne s modernizacijom te da iz TE Rijeka uzima toplinsku energiju. Tako bi bilo opravdano rekonstruirati elektranu da joj gorivo bude prirodni plin, objasnio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Hoće li se sinergija s INA-om ostavriti i hoće li TE Rijeka ikada ponovno proraditi, i to na plin, pokazat će budućnost. Poslušajte prilog sa sastanka u Urinju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.