Hrvatski radio

Radio Rijeka

Teška vremena za pomorce: obilježen blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca

06.12.2016.

15:37

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom blagdana sv. Nikole, u spomen na stradale i nestale pomorce, ispred riječke luke u more je položen vijenac. Položili su ga predsjednica riječkog Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i lučki kapetan Darko Glažar, a blagoslovio vlč. Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije.

Svečanom sjednicom nastavničkog vijeća Pomorska škola u Bakru obilježava danas blagdan sv. Nikole i 167. obljetnicu škole. Sa školskoga broda "Vila Velebita 2" u more je položen vijenac u znak počasti svim stradalim i nestalim pomorcima. Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj, utemeljena  davne 1849. godine. Danas je i dan Pomorskoga fakulteta u Rijeci, a obilježit će se svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća. (L.D.F.)

Dobar je taj naš sv. Nikola. Obradovao je mnogu dobru dječicu jutros darovima, a onima velikima uz more i na moru brigom i zaštitom. Slavi se zaštitnik pomoraca sv. Nikola u ovim krajevima, oduvijek okrenutima moru. Zato se danas prisjećalo onih kojih više nema i zavjetovalo za one koji su negdje daleko.

"Sjećamo se svih pomoraca ovoga kraja od brodova 'Dunav', 'Šabac', 'Tisa'... Veliki broj brodova i pomoraca  nastradao je na morima širom svijeta, a potječu iz ovoga kraja. To su velike žrtve i trebamo ih se stalno sjećati", rekla je Marica Njegovan iz Apostolata mora.

Vremena su danas teška i za pomorce i brodare. "Nažalost, gase se firme u Hrvatskoj, sve manje je brodara... Evo i mi u Rijeci smo ostali samo na Jadroliniji. Oni idu trbuhom za kruhom. Oni su ti koji prvi odlaze. Ono što mi sada pričamo da idu ljudi u Englesku, idu u Njemačku... Pomorci idu već dugi niz godina, plaće se smanjuju", kaže Njegovan.

Više od 30 tisuća naših pomoraca plovi svjetskim morima. Iako vrlo cijenjeni, položaj im je sve teži. "Hrvatski pomorac je, na sreću ili na žalost, glavni izvozni hrvatski proizvod. Mi u Kapetaniji Rijeka imamo preko pet tisuća izdanih matrikula, znači toliko pomoraca, znači toliko obitelji", kaže lučki kapetan Darko Glažar.

"Međutim, nije bez razloga da su ugovori skraćeni. Nekad se plovilo po godinu i više dana, a danas su po tri, četiri, pa i manje mjeseci na brodu, upravo zato što su i zadaće koje se stavljaju pred pomorce sve teže i teže", rekao je Glažar. Javlja Eduard Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.